Datum a čas konání Místo konání Vstupenka
Zobrazit všechny termíny
7.5.2016 17:00 Divadlo Bez zábradlí Vstupenky
13.5.2015 19:00 Divadlo Bez zábradlí Vyprodáno
11.4.2015 17:00 Divadlo Bez zábradlí Vyprodáno
25.2.2015 19:00 Severočeské divadlo opery a baletu Vyprodáno

Comeback legendární dvojice komiků Sunny Boys na prkna, která znamenají svět. Humorná a zároveň lidská komedie o přátelství a zašlé slávě dvou bývalých přátel a hereckých kolegů. Nejlepší hra jednoho z nejúspěšnějších a nejhranějších amerických dramatiků. Hlavní role stvárnili Karel Heřmánek, Zdeněk Žák. Oběma hercům dobře sekunduje Martin Kubačák jako nezměrně trpělivý Willieho synovec Ben. Sunny Boys Divadla Bez zábradlí nabízejí pobavení i hlubší sondu do citlivé oblasti lidských vztahů v poslední etapě života.


O hře

V pražském Divadle Bez zábradlí měla 25. března premiéru hra amerického dramatika Neila Simona The Sunshine Boys. V překladu Ivo T. Havlů se u nás hrála pod názvem Vstupte..., nová inscenace ji uvádí jako Sunny Boys.

Na příběhu dvou kdysi slavných kabaretních komiků, kteří se po letité odmlce scházejí, aby společně oprášili své nejslavnější číslo pro jediné vystoupení v televizní revui, zachytil Simon mnoho z mentality lidí, kteří se hřáli na výsluní mediální slávy a nyní se jen těžce smiřují s propadem do nemilosrdného zapomnění.

Simonova hořká komedie postihuje konkrétním způsobem chování těchto hrdinů: bleskovou proměnlivost jejich nálad, ješitnost a lpění na detailech, jež se nezúčastněnému pozorovateli mohou jevit směšné, ale pro ně samé znamenají záchytné body jejich někdejší slávy a v širším smyslu i jejich naplněného života.

Simonovy hry jsou kvalitním bulvárem s vděčnými hereckými příležitostmi. Sunny Boys v Divadle Bez zábradlí nastudoval jako host ruský režisér Boris Ščedrin, pro něhož je práce s hercem velmi důležitá a na výsledku je to znát.

  • Délka představení: 2 hod. 5 min., přestávka 20 min.

Stručný obsah

Do rolí Williho Clarka a Ala Lewise obsadil odvážně Karla Heřmánka a Zdeňka Žáka, ačkoli jsou psané pro herce o generaci starší. Ščedrin ale nevede oba protagonisty k jakékoli stařecké stylizaci, ale ukazuje prostě dva unavené herce, kteří vzdali zběsilé tempo boje o existenci, jež americká společnost a zejména profese komiků – bavičů vyžaduje. Liší se jen ve vnějším výrazu – zatímco Žákův Al se snaží pečlivým oblečením a uhlazeným chováním udržet přijatelnou formu své lidské důstojnosti, Heřmánkův Willie už kašle na jakékoli dekorum a žije zalezlý jako jezevec ve své odpudivé garsonce z konzerv a láhve whisky a jeho duch se vznáší v minulosti na stránkách divadelního zpravodaje, aby byl každý týden nemilosrdně konfrontován s dalšími nebožtíky z řad svých někdejších kolegů. Svou rezignaci kompenzuje vzteklými výbuchy na špatně fungující zámek u dveří a iluzemi o vlastní důležitosti.

Setkání obou znepřátelených kolegů a zejména pak společná zkouška jejich výstupu představuje řadu skvostně rozehraných situací, přičemž pod vnější slupkou komediálnosti se chvěje lyričtější struna prostého lidského osamění a strachu.

Autor: Neil Simon

Režie: Boris Ščedrin

Překlad: Ivo T. Havlů

Termíny představení


Divadlo Bez zábradlí

divadlo-bez-zabradli-6.jpg
V Divadle Bez zábradlí, které patří Karlu Heřmánkovi, působí silná herecká jména. V souboru působí například Jiří Bartoška, Václav Vydra a Veronika Freimanová či Dana Morávková. Divadlo se zaměřuje na lehčí žánry, jako jsou komedie. Nastudované hry jsou tak v podání ostřílených herců opravdovým zážitkem.
Mapa - Divadlo Bez zábradlí

Jungmannova, 110 01, Praha 1

Telefon: +420 224 946 436
E-mail: info@bezzabradli.cz
Web: http://www.bezzabradli.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz