Palác Žofín

Slovanský ostrov, 110 00, Praha 1, Tel.: +420 222 924 112, pokladna@zofin.cz
Praha 1/Společnost - Praha 1




Palác Žofín

palac-zofin-1-1.jpg
Novorenesanční palác Žofín je jeden z nejvýznamnějších architektonických skvostů. V paláci Žofín se konají důležitá společenská setkání, kongresy, koncerty či plesy. Velký sál paláce Žofín pravidelně hostí největší osobnosti z ekonomického, politického a kulturního života od nás i ze zahraničí.
Mapa - Palác Žofín

Slovanský ostrov, 110 00, Praha 1

Telefon: +420 222 924 112
E-mail: pokladna@zofin.cz
Web: http://www.zofin.cz


Václav Novotný, který se v roce 1835 rozhodl vybudovat na Slovanském (tehdy Barvířském) ostrově první zděnou stavbu, netušil, že z jednopatrové klasicistní budovy nazvané podle matky císaře Františka Josefa I. Žofín se během let stane jedno z nejvýznamnějších  kulturních a společenských center Prahy a českých zemí vůbec. V roce 1884 koupila celý ostrov i se Žofínem obec a v následujících dvou letech  přebudovala stavbu do nynější podoby  novorenesančního paláce s bohatě zdobenými interiéry reprezentativních sálů, jimiž 150 let kráčely dějiny české (a nejen české) kultury. Dne 5. listopadu 1882 se na Žofíně konalo první souborné uvedení Smetanovy Mé vlasti, o čtyři roky dříve, 17. listopadu 1878 zde uspořádal první samostatný koncert Antonín Dvořák, žofínský sál byl svědkem úspěšných provedení skladeb Zdeňka Fibicha, hostovali zde Hector Berlioz, Franz Liszt, Petr Iljič Čajkovskij či Richard Wagner, debutoval zde Jan Kubelík. Žofínský sál se stal dějištěm plesů a tanečních zábav. První z nich se konal 3. února 1841, o dva roky později zde tančila Božena Němcová, Žofín navštěvoval Jan Neruda a další osobnosti české historie.

Od roku 1994, kdy byla dokončena obnova exteriérů a interiérů paláce, provozuje Žofín Agentura NKL Žofín, s.r.o.  Podařilo se jí vrátit a dokonce znásobit slávu tohoto výjimečného zařízení, v němž se koncerty vážné a populární hudby střídají s Žofínskými fóry, mezinárodními kongresy či reprezentačními plesy. Poloha ve staletém parku s vyhlídkou na historické panorama Prahy, reprezentativní, nádherné bohatě zdobené sály s původní malířskou a štukovou výzdobou stropů  ve spojení s moderní technikou světel, zvuku, projekce a klimatizace poskytují opět nevšední možnosti a zážitky.




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz