Amfiteátr Lochotín

Pod Vinicemi, 301 00, Plzeň, Tel.: +420 378 038 325, zoo@plzen.eu
Plzeň/Divadla - Plzeň




Amfiteátr Lochotín

amfiteatr-lochotin-5.jpg
Lochotínský amfiteátr je součástí Lochotínského parku v Plzni. Nachází se v bezprostřední blízkosti plzeňské botanické zahrady. V amfiteátru se pořádají kulturní akce, koncerty, divadelní představení a funguje také jako letní kino.
Mapa - Amfiteátr Lochotín

Pod Vinicemi, 301 00, Plzeň

Telefon: +420 378 038 325
E-mail: zoo@plzen.eu
Web: http://www.zooplzen.cz/o-nas/amfiteatr


Lochotínský amfiteátr byl vybudován v rámci Akce Z (zvelebení) v letech 1951-61 na pozemcích bývalé Kodetovy zahrady a části Lochotínského parku, který tak navždy rozdělil. Ze současných atrakcí vlastně předběhl botanickou i zoologickou zahradu. Podle určitých indicií byl objekt dnešního Tropického pavilonu Z používán staviteli amfiteátru. Autory urbanistické koncepce byli architekti František Sammer (1907-1973) a Stanislav Suda (1925-1988), některé zdroje uvádějí, že jsou autory zejména budovy náležící k amfiteátru. Kapacita hlediště byla dimenzována na 20 000 osob. Amfiteátr byl určen pro dva hlavní typy akcí – koncerty a letní kino. Amfiteátr má dvě poloviny hlediště – horní a dolní, každá má několik sektorů – výsečí, dělených schodišti. Je zde veřejné osvětlení, dva mohutné stožáry s halogenovými světly, promítací a zvuková kabina; původně i dvě budovy veřejných WC. V západní horní části leží historický altánek. V opěrných stěnách hlediště původně byly zhotoveny antické reliéfy a v kamenných truhlících při schodištích byla dlouhé roky udržována okrasná zeleň.

V roce 1983 se v amfiteátru poprvé konal festival trampské a folkové písně Porta, který až do konce devadesátých let navštěvovaly desetitisíce lidí. Na amfiteátru bývala většinou závěrečná slavnostní Dvorana, soutěžní část se odehrávala na dnes již neexistujícím plzeňském výstavišti. Plzeňská Dvorana Porty byla celorepublikovým finálem soutěže a od roku 1985 počet jejích návštěvníků pravidelně překračoval 30 000 lidí. V té době a následujících letech již nedostačovala ani kapacita ohromného lochotínského amfiteátru a plzeňského výstaviště dohromady. legendární byl zejména ročník 1989.
Před rokem 1989 bývaly masové návštěvy letního kina zejména při filmových festivalech pracujících. Údajně při premiérách Troškových komedií Slunce, seno… přicházelo na 25 – 30 000 diváků v 80. letech, na Brdečkův film Limonádový Joe (7.7.1964, úterý – plných 20 000). Rovněž velmi navštívené byly tehdejší koncerty populárních ruských Alexandrovců.

Zajímavou událostí byl Mírový koncert Olofa Palmeho - Lochotín - Plzeň - 15.9.1987 (za koridor bez jaderných zbraní). Účastníci přijeli nejen z Československa, ale i tehdejší NDR a NSR. Vedle sebe tu vystoupily punková skupina Toten Hosen z Německa, již tehdy kultovní Einstürzende Neubauten, Stromboli a Michal David. Normalizační hvězdu vyprovodily z pódia kameny (štěrk poz. autora). Následovaly potyčky mezi návštěvníky koncertu a Veřejnou bezpečností.
V lochotínském amfiteátru byl ten den poprvé v Československu slyšet punkrock ze západní Evropy. Ten den se v něm sešlo údajně 10 - 13 000 lidí. Absurdně nesourodé bylo kromě vystupujících i publikum. Vedle skalních „pankáčů“ s „číry“  seděli v hledišti třeba škodováčtí odboráři s rodinami. Na průšvih bylo zaděláno…

Od roku 1997 je celý amfiteátr i s jevištní budovou součástí Zoologické a botanické zahrady města Plzně. Slouží jako zázemí pro její správu. Zahrada areál udržuje a připravuje pro jednotlivé kulturní akce. Po roce 2000 bylo uvažováno prohlásit jej za kulturní památku. Od roku 2006 v něm probíhají celosezónní sokolnická vystoupení. Dlouhodobým záměrem je uvést jej do podoby antického amfiteátru.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz