Naučná stezka rezervací Soos


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Přímo po dně vyschlého jezera dnes vede téměř kilometr a půl dlouhá naučná stezka SOOS. Návštěvníkům prostřednictvím informačních tabulí přibližuje geologickou činnost, která zde po dlouhá léta probíhala a stále probíhá. Navštívíte-li SOOS za deštivého počasí, naskytne se vám pohled na bublající mofety. Jde o vyvěrající oxid uhličitý, který díky své síle vytváří bahenní sopky. Vedle toho zde můžete obdivovat také celou řadu minerálních pramenů. Mezi nejznámější patří Císařský pramen a pramen Věra.


Rezervace SOOS je také domovem celé řady chráněných živočichů. V areálu se nachází naučná stezka o délce 1,2 km, geopark, muzeum s expozicí "Příroda Chebska" a "Příroda Soosu" a nový pavilon s expozicí "Dějiny Země", paleontologie, velkoplošnými reprodukcemi obrazů Zdeňka Buriana a modely prehistorických ještěrů v životní velikosti, v r. 2007 s přírůstkem mládě mamuta, stanice pro záchranu živočichů.

Na své si jistě přijdou také milovníci flóry. V NPR SOOS najdete široké zastoupení slanomilné vegetace. Jde o opravdové rarity, např. slanomilná orchidej korálice trojklanná a další slanomilné rostliny.

Do rezervace je možný vstup i se psem na vodítku.

  Otvírací dny Čas
15.3. - 31.3. Po - Ne 10:00 - 16:30
Duben Po - Ne 9:00 - 16:30
Květen - Červen Po - Ne 9:00 - 17:30
Červenec - Srpen Po - Ne 9:00 - 18:30
Září Po - Ne 9:00 - 17:30
Říjen Po - Ne 9:00 - 16:30
1.11. - 17.11. Po - Ne 10:00 - 16:30


Soos (národní přírodní rezervace)

soos-narodni-prirodni-pamatka-5.jpg
Krajina jako z jiného světa leží jen pár set metrů od západočeské obce Nový Drahov, doložené již roku 1272. Rezervace o ploše 221 hektarů chrání rašeliniště a slatiniště s výrony CO2 a sycené minerálními prameny. Najdete tady mnohdy bezlesé území s bílými i žlutými pláty a krystaly usazených solí na dně vyschlého slaného jezera. Rezervací vás provede naučná stezka na povalových chodnících. Území dodnes formují projevy pozdní vulkanické činnosti, například bahenní sopky.


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz