Prohlídka katedrály


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Navštivte vzácnou a unikátní památka UNESCO - katedrálu Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci u Kutné Hory - konventní chrám bývalého nejstaršího cisterciáckého opatství v Čechách (zal. 1142). Spolu se světoznámou sedleckou Kostnicí tvoří tento chrám ucelený komplex nejstarší části Kutné Hory. Katedrála má přístupné první podkroví, jímž je možné vystoupit na kůr západního průčelí, což dává ojedinělou možnost obdivovat dílo starých řemeslníků. Hodné obdivu jsou i vzácné výtvarné památky - např. obrazy Petra Brandla či Michaela Leopolda Willmanna.


Katedrální chrám Nanebevzetí Panny Marie a svatého Jana Křtitele je obdobně jako mnoho jiných sakrálních staveb orientován vstupem na západ a presbytářem s hlavním oltářem na východ. Stavitelé tohoto chrámu se však nespokojili s prostou orientací od západu k východu, dokázali dokonale určit osu západu slunce k místě stavby a uzpůsobili vystavění sedleckého chrámu tak, aby při západu slunce ve dnech jarní a podzimní rovnodennosti dopadal paprsek zapadajícího slunce největším oknem v západním průčelí chrámu přímo na symbolické srdce sakrální stavby – hlavní oltář.

Chrámová pokladnice ukrývá jeden z nevzácnějších klenotů střední Evropy – originál sedlecké monstrance.
…ukryta ve středověku, zazděna do zdi chrámu, poté náhodně objevena, chráněna v toku času kutnohorskými trezory, umístěna mezi exponáty národní galerie a v roce 2011 konečně navrácena katedrále…
Podle posledních poznatků se jedná o nejstarší dochovanou gotickou monstranci na světě - vyrobenou před rokem 1400 v parléřovském stylu - skvost, který by si návštěvník katedrály neměl nechat ujít.

Nejen pro školy je určen kinosál, v němž je možné zhlédnout animovanou historii sedleckého kláštera.

 

 

  Otvírací dny Čas
Duben - Říjen Po - So 9:00 - 17:00
Duben - Říjen Ne 11:00 - 17:00
Listopad - Březen Po - So 10:00 - 16:00
Listopad - Březen Ne 11:00 - 16:00


Katedrála Nanebevzetí Panny Marie

katedrala-nanebevzeti-panny-marie-1.jpg
Vzácná a unikátní památka UNESCO - katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci u Kutné Hory - je konventním chrámem bývalého nejstaršího cisterciáckého opatství v Čechách (zal. 1142). Spolu se světoznámou sedleckou Kostnicí tvoří tento chrám ucelený komplex nejstarší části Kutné Hory.
Mapa - Katedrála Nanebevzetí Panny Marie

Zámecká, 284 03, Kutná Hora

Telefon: +420 326 551 049
E-mail: ic@sedlec.info
Web: http://www.ossuary.eu/index.php/cz/katedrala

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz