Expozice Velkomoravské Pohansko


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Expozice představuje život starých Slovanů na hradisku Pohansko z pohledu nejnovějších archeologických nálezů - je čtvrtou prezentací výsledků mnoholetých archeologických výzkumů prováděných na lokalitě Ústavem archeologie a muzeologie Masarykovy univerzity. Byla otevřena v roce 2010 v prostorách bývalého lichtenštejnského zámečku na Pohansku u Břeclavi. Expozice představuje jak originální předměty, repliky, ale i množství interaktivních předmětů, doplňujících textů, obrazových materiálů a filmů.


Expozice je rozdělena do čtyř částí.

V přízemí je představen každodenní způsob života, obživy a řemeslo velkomoravského centra.

V předsálí prvního patra byly shromážděny informace o dějinách archeologických výzkumů na Pohansku.

Vrchol výstavy se nachází v hlavním sále zámečku, kde je prezentována elita tehdejší společnosti – církev, vojenství, dálkový obchod i vysoce postavení členové vyšších sociálních vrstev.

V poslední místnosti jsou prezentovány moderní archeologické metody a postupy dalších disciplín, se kterými archeologové pracují. Expozice představuje jak originální předměty, repliky, ale i množství interaktivních předmětů, doplňujících textů, obrazových materiálů a filmů.

  Otvírací dny Čas
Duben - Říjen Út - Ne 10:00 - 18:00

Fotografie a videa

Městské muzeum a galerie Břeclav - Zámeček Pohansko

zamek-pohansko1-2.jpg
Empírový zámeček Pohansko zde nechali vystavět Lichtenštejnové především k loveckým účelům a to v místech, kde o mnoho staletí dříve stával obranný val slovanského hradiště. V rámci Lednicko-valtického areálu je výzdoba zámečku unikátní tím, že pouze tady můžete v reliéfech, kromě mnoha jiných antických hrdinů spatřit také samotného Dia. Uvnitř je potom instalována expozice dokumentující výsledky rozsáhlých archeologických výzkumů slovanského hradiska, která byla v roce 2010 inovována.
Mapa - Městské muzeum a galerie Břeclav - Zámeček Pohansko

Pohansko u Břeclavi, 690 02, Pohansko u Břeclavi

Telefon: +420 519 374 248
E-mail: info@muzeumbv.cz
Web: http://muzeumbv.cz/zamecek-pohansko

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz