Zastavení u obelisku


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Zastavte se cestou Lednicko-valtickým areálem asi 3 km severně od Lednice, na půl cesty mezi Lednicí a Přítlukami. Lednický Obelisk stojí o celých čtyřicet let déle než ten známější (Černý) v Paříži. Pískovcové kvádry jsou seskládány do třiadvacet metrů vysoké štíhlé pyramidy. Vrchol zdobí pozlacená hvězda, symbolizující osvícenství a sílu rozumu.


Obelisk se nachází v oplocené oboře. Přístup k objektu je umožněn jen pěším – branka se nachází u silnice, vedoucí z Lednice na Podivín.

Proč se obelisku říká facka?

Legendy nabízí dvě vysvětlení, proč byl severně od Lednice vystavěn štíhlý Obelisk. Ta první vypráví o tom, jak na místě, kde dnes monument stojí, dostal kníže od manželky pohlavek. Pro to by mohl svědčit fakt, že domorodci neřeknou Obelisku jinak než „Facka“. Různé verze pověstí, které najdeme zapsané ve starých knihách a památnících, se neshodnou v tom, čím si šlechtic takovou potupu vysloužil. Jeden historik tvrdí, že propil a prohrál v kartách celou vesnici. Jiní povídají, že byl kněžnou ztrestán za nevěru.

Oficiálně ovšem, podle nápisu na Obelisku, výstavba neměla s fackováním nic společné. Stavba byla vztyčena na památku uzavření míru mezi Francií a Rakouskem v roce 1797. A za války se jistě bojovalo tvrději než pár záhlavci! Obelisk nechal postavit Alois Josef I. z Lichtenštejna, jehož bratr Jan Josef I. se válek na straně Rakouska účastnil.

Obelisk je volně přístupný.



Obelisk (Facka)

obelisk-facka-3.jpg
Obelisk, místními zvaný Facka, se nachází asi 3 km severně od Lednice, na půl cesty mezi Lednicí a Přítlukami. V současné době je kolem něj vytvořena oplocená obora. Přístup k objektu je umožněn jen pěším – branka se nachází u silnice, vedoucí z Lednice na Podivín. Lednický Obelisk stojí o celých čtyřicet let déle než ten známější (Černý) v Paříži. Pískovcové kvádry jsou seskládány do třiadvacet metrů vysoké štíhlé pyramidy. Vrchol zdobí pozlacená hvězda, symbolizující osvícenství a sílu rozumu.


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz