Vstup do památníku


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Expozice přibližuje vývoj jizerských sklářských hutí a život lidí v horské osadě, faunu a flóru Jizerských hor a zahrnuje též modely původní osady a vyhořelé Kristiánovské huti. V prostorách památníku se nachází malá prodejna sklářského a bižuterního sortimentu a propagačních tiskovin.


Sklářská osada Kristiánov, založená roku 1774, je klíčem k srdci Jizerských hor. Otvírá nejen brány k poznání krásy krajiny, ale i její historie. Srdcem Kristiánova byla do roku 1887 huť. Do jejich útrob svážely formanské vozy z údolí potřebné sklářské suroviny a lesní dělníci ji zásobovali dřevem, aby vydala světu skleněné tovary a polotovary – krev okysličenou úmornou prací sklářů, která udržovala při životě malou osadu, ztracenou hluboko v lesích.

Expozice v posledním zachovaném kristiánovském stavení tedy přibližuje nejen historii osady, ale i lidí, kteří zde žili. Hlavním objektem stálé výstavy je rozměrný model Kristiánova z doby jeho největší slávy.

Expozice v památníku je upravená pro zrakově postižené návštěvníky, text v Braillově písmu.

  Otvírací dny Čas
Červen - Září Po - Ne 9:00 - 17:00


Památník Sklářství v Jizerských Horách

pamatnik.sklarstvi-v-jizerskych-horach-2.JPG
Památník sklářství v Jizerských horách se nachází ve stavení sklářské osady Kristiánov. Je jednou z expozic Muzea skla a bižuterie v Jablonci nad Nisou.
Mapa - Památník Sklářství v Jizerských Horách

468 12, Bedřichov

Telefon: +420 483 369 013
E-mail: info@msb-jablonec.cz
Web: http://www.msb-jablonec.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz