Zřícenina hradu Choustník

391 18, Choustník, Tel.: +420 381 592 117, obec.choustnik@volny.cz
Choustník/Památky - Choustník




Zřícenina hradu Choustník

zricenina-hradu-choustnik-2.jpg
Choustník je zřícenina rožmberského hradu ležící na vrcholku hory Choustník nad stejnojmennou obcí v okrese Tábor v Jihočeském kraji jihovýchodně od města Tábor. Jedná se o ukázku tzv. „ganerbenburgu“ (dvojhradu, vícehradu), za jehož hradbami sídlilo několik samostatných majitelů. Zřícenina hradu je dnes zrestaurována a přístupná veřejnosti. Věž hradu slouží jako Vyhlídková věž Choustník u Tábora. (Zdroj: Wikipedie)
Mapa - Zřícenina hradu Choustník

391 18, Choustník

Telefon: +420 381 592 117
E-mail: obec.choustnik@volny.cz
Web: http://www.obec-choustnik.cz/hrad-choustnik


Větší jižní palác má poměrně zachovalou čtvercovou věž (v současnosti slouží jako rozhledna), ve zdi je zřejmě okno od hradní kaple. Druhý menší palác je přistavěn k hradbám. Hradby měly ochozy. Koncem husitských válek byla posílena obrana celého hradu. Hrad byl vybaven baštami a střílnami. Okolo celého hradu vedly valy a příkopy. Uprostřed hradu na nádvoří je hluboká hradní studna.

Obranyschopnost hradu v době husitských válek posílily dvě předsunuté věže Kokot a Sichrov. Kokot byla hranolová věž o straně asi 10 m a stála na skalnatém hřebeni při parkánové hradbě. Do současnosti se však dochovaly pouze její ruiny.

Pověsti:

Původ jména hradu i vesnice vysvětlují pověsti, z nichž jedna zní následovně: "Krásný a statečný panoš zamiloval se do dcery císaře Bedřicha Rudobradého. Princezna jeho lásku opětovala, ale císař jí nepřál. Milenci proto prchli a po dlouhé cestě usadili se v kraji táborském a vystavěli si hrad. Po čase zapomněl císař na svůj hněv a šel dceru hledat. Aby nebyl poznán, dal si své rezavé vousy ostříhati a přidělati vousy falešné. Šel a šel, až přišel v naše kraje a stanul před hradem, jehož neznal. Zaklepal na bránu a byl puštěn do hradu. Svou dceru poznal ihned, ale sám se dal poznati, až se přesvědčil, že jeho dcera je šťastna. Potom strhl falešné vousy a s dětmi se smířil. Od toho, že měl falešné vousy, nazván byl hrad fousáč - foustník a z toho vzniklo Foustník - Choustník."

Ke hradu se váží i další pověsti: Podle pověstí Pánové z Choustníka získali rodový znak žebřík do znaku odměnou za dobytí města Milána od Přemysla Otakara I. a zároveň získali tyto pozemky u Soběslavi. Byli jako první na hradbách Milána. Ještě jedna pověst se vztahuje k hradu. Jednou za rok se k hradní studni slétají čarodějnice z okolí a tropí své rejdy.

(Zdroj: Wikipedie)

Na hradě je možné si zakoupit upomínkové předměty a občerstvení.
Na hradě je též možné  po dohodě s obecním úřadem uzavírat sňatky.

Větší jižní palác má poměrně zachovalou čtvercovou věž (v současnosti slouží jako rozhledna), ve zdi je zřejmě okno od hradní kaple. Druhý menší palác je přistavěn k hradbám. Hradby měly ochozy. Koncem husitských válek byla posílena obrana celého hradu. Hrad byl vybaven baštami a střílnami. Okolo celého hradu vedly valy a příkopy. Uprostřed hradu na nádvoří je hluboká hradní studna.
X
Obranyschopnost hradu v době husitských válek posílily dvě předsunuté věže Kokot a Sichrov. Kokot byla hranolová věž o straně asi 10 m a stála na skalnatém hřebeni při parkánové hradbě.[3] Do současnosti se však dochovaly pouze její ruiny.

Hrad založil Beneš z Choustníka v roce 1262. Zajímavostí je, že se jedná v podstatě o dva paláce. Tyto si postavili synové Pana Beneše. Každý měl svůj palác a měli společné obranné hradby pro případ napadení. Je to jediný dvouhrad v Čechách. Páni z Choustníka ho už roku 1322 vyměnili stejně jako ostatní majetek s Petrem I. z Rožmberka a získali tak Chlumec nad Cidlinou a (Choustníkovo) Hradiště. Za vlády Rožmberků byla posílena obranná funkce hradu a ten se stal opěrným bodem hranice rožmberského panství. V době husitských válek se stal vězením pro husitské kněze zajaté Oldřichem II. z Rožmberka. Petr Vok z Rožmberka prodal hrad s pivovarem, chmelnicemi, mlýnem, pilou, poplužním dvorem, zahradami, štěpnicemi, ovčínem a osmi vesnicemi roku 1596 Jiříku Homutovi z Harasova, od roku 1614 je hrad uváděn jako pustý. Panství přešlo na Homutovu dceru Zuzanu a její potomky, z kterých ho Heřman Václav Černín v roce 1674 postoupil panství svému věřiteli Janu Šporkovi. Odtud putovalo do vlastnictví dcery jeho synovce Marie Konstancie a jejího druhého manžela Karla Josefa Voračického z Paběnic (od roku 1706). V jeho rodině zůstal Choustník až do roku 1838. Své mládí v okolí hradu strávila hraběnka Eleonora Kounicová, mimo jiné příznivkyně Boženy Němcové. Roku 1948 byl Raolu Benjaminovi vyvlastněn.

(Zdroj: Wikipedie)

  • Beneš z Choustníka - zakladatel hradu
  • páni z Choustníka (do 1322)
  • Rožmberkové (1322 - 1596)
  • Homutové z Harasova
  • Voračičtí z Paběnic
  • Rohanové
  Otvírací dny Čas
Květen So + Ne, svátky 9:00 - 17:00
Červen So + Ne, svátky 9:00 - 17:00
Červenec Po - Ne 9:00 - 17:00
Srpen Po - Ne 9:00 - 17:00
Září So + Ne, svátky 9:00 - 17:00
Říjen So + Ne, svátky 9:00 - 16:00

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz