Obrazárna Pražského hradu


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Stálá expozice Obrazárny Pražského hradu - výběr nejkvalitnějších uměleckých děl ze sbírek Pražského hradu. Obrazárna Pražského hradu je nejstarší kontinuálně existující sbírkou obrazů v našich zemích. Současná stálá expozice Obrazárny Pražského hradu je dokladem tradiční sběratelské a mecenášské aktivity panovníků i prezidentů, s jejichž uměleckým vkusem se dnešní návštěvník může seznámit.


V zajímavých osudech obrazárny se odrážejí pohnuté události střední Evropy od 16. století do současnosti: proslulá galerie císaře Rudolfa II. se stala válečnou kořistí, nová habsburská sbírka byla z prostor Pražského hradu vystěhována nebo rozprodána, cenná plátna posloužila jako běžná dekorace.

Nejkvalitnějším kusům ze zachráněného historického souboru, společně s obrazy českého baroka a 19. století z nových nákupů, se teprve v polovině dvacátého století dostalo zasloužené pozornosti a po náročných přestavbách a úpravách se sály Obrazárny otevřely roku 1997 veřejnosti.

Významná kolekce evropského malířství se stále obohacuje aktuálními akvizicemi a návštěvníci si v prostorách původních renesančních koníren prohlédnou vybraná díla dvorských umělců, starých mistrů německé a nizozemské renesance, italské renesance a manýrismu i umělců středoevropského a holandského baroka.

Expozice se nachází na 2. nádvoří Pražského hradu.

  Otevřeno denně Čas
Letní turistická sezóna 1. duben – 31. říjen 9:00 – 17:00
Zimní turistická sezóna 1. listopad – 31. březen 9:00 – 16:00

Fotografie a videa

Pražský Hrad

prazsky-hrad-4.jpg
Pražský hrad je nejnavštěvovanější českou památkou a svou rozlohou se řadí k největším hradním komplexům na světě – rozkládá se na ploše téměř 70 tisíc metrů čtverečních. Patří mezi symboly české státnosti a je sídlem prezidenta České republiky. Jeho architektura je výjimečně rozmanitá. Vedle románské baziliky se zde nachází stavby gotické, renesanční i klasicistní. Areál hradu je místem, na kterém se odehrávají významné kulturní a společenské akce.


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz