Květná zahrada


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Labyrinty zelených stěn spolu s Kolonádou dlouhou 244 m, dvěma historickými skleníky, centrálním pavilonem (Rotundou), květinovou a sochařskou výzdobou nabízí i dnes mnoho překvapujících a neopakovatelných zážitků. Kroměřížská Květná zahrada, známá též pod názvem Libosad, patří mezi nejvýznamnější zahradní díla v celosvětovém měřítku. Dnes je prakticky jediným představitelem takto komponovaného celku v Evropě.


Hlavní část zahrad byla vybudována podle projektu císařského architekta Giovanni Pietro Tencally mezi léty 1665–1675. Na jedné straně ještě připomíná pozdně renesanční italské zaalpské zahrady, na straně druhé však již otevírá cestu francouzskému barokně klasicistnímu typu (Versailles). Ani pozdější úpravy architektů zvučných jmen, Antona Archeho v 19. století a  Pavla Janáka ve 20. století, jí nijak neubraly na originalitě a atmosféře doby svého vzniku.

K prohlídce je možno přiobjednat průvodce - speciální komentované prohlídky Rotundy (zahradního pavilonu) spojené s demonstrací činnosti Foucaultova kyvadla.

  Otvírací dny Čas
Duben - Říjen Po-Ne 8:00 - 16:00
Listopad - Březen
Po-Ne 8:00 - 16:00

 Komentované prohlídky v samém srdci Květné zahrady - v Rotundě: v říjnu a dubnu pouze o víkendu, od 1.5. každý den.

DO ZAHRADY JE ZÁKAZ VSTUPU SE PSY!


Fotografie a videa

Arcibiskupský zámek a zahrady Kroměříž

arcibiskupsky-zamek-a-zahrady-kromeriz-2.jpg
V centru Kroměříže stojí honosný, raně barokní arcibiskupský zámek ze 17. století, vybudovaný na místě bývalého hradiska z 12. století. Od roku 1998 je památka zařazena na seznamu UNESCO. Součástí komplexu jsou i prostory unikátních zámeckých zahrad, Květné a Podzámecké. V zámku je možno zhlédnout sbírky obrazů, ve kterých nechybí díla mistrů, jako například Albrechta Dürera. Dnes zámek patří k nejatraktivnějším památkám na Moravě
Mapa - Arcibiskupský zámek a zahrady Kroměříž

Sněmovní náměstí, 767 01, Kroměříž

Telefon: +420 573 502 011
E-mail: kromeriz@npu.cz
Web: http://www.zamek-kromeriz.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz