Žďárec

594 56, Žďárec, Tel.: +420 549 440 425, info@obec-zdarec.cz
Žďárec/Společnost - Žďárec




Obec Žďárec leží 14 km západně od Tišnova v malebném podhůří Českomoravské vrchoviny. V současné době má celkem 370 obyvatel. K obci Žďárec patří i místní část Ostrov a místní část Víckov. Obec má veřejný vodovod. Připravují se zde stavební parcely pro novou výstavbu rodinných domků.
 Určitě i proto, že ve  Žďárci je farní kostel svatých Petra a Pavla, základní škola od 1. do 9. třídy se školní jídelnou, mateřskou školou i školní družinou. Je zde i pošta, 4x do týdne tu ordinuje lékař, 1x týdně kadeřnictví. Mezi služby pro občany patří: pohostinství, prodejna se smíšeným zbožím, stolařství, zámečnictví, opravny vozidel, malířství, pila a další.
Hlavním lákadlem Žďárce a okolí je kouzelná příroda s členitým terénem, který jakoby vymodelovaly dvě říčky - Bobrůvka a Libochůvka. Vesnice je začleněna do Jihomoravské integrované dopravy, což znamená výhodu pro cestování do Tišnova i do Brna. Železniční stanice Řikonín je vzdálená necelé 4 km. Zde vede hlavní železniční trať Břeclav – Praha. Vlakem jste v Brně na Hlavním nádraží za 45 minut.
Obec je obklopena ze všech stran lesy, mezi kterými naleznete i takzvaný Havlov. Ano, jedná se o bývalé sídlo rodiny našeho exprezidenta pana Václava Havla. Ten zde trávil krásná  dětská léta a dokonce navštěvoval i základní školu ve Žďárci. Dnes je samozřejmě vše jiné,  dřevěné budovy Havlova už naleznete jen na fotografiích a celý areál má i jiné vlastníky, ale po cestě lesem na Vás dýchne historie. A to ještě nevíte, že v bezprostřední blízkosti naleznete domeček, kde žila spisovatelka Anna Pammrová – přítelkyně Otokara Březiny.
Výlet do osady Víckov Vás obohatí o pohled do Trenkovy rokle a na pozůstatky zříceniny hradu Víckov, (postaven Víckem ze Stážku v roce 1185).

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1358.

  • farní kostel sv. Petra a Pavla - gotické fresky
  • zaniklý hrad jihozápadně od vsi (již na katastru Rojetína)

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz