Žampach

564 01, Žampach, Tel.: +420 465 618 185, obeczampach@centrum.cz
Žampach/Společnost - Žampach




Obec Žampach se nachází v okrese Ústí nad Orlicí, kraj Pardubický. Nalézá se v podhůří Orlických hor, asi 6 km jižně od města Žamberk. Nad ní se vypíná zalesněný kuželovitý vrch se zbytky zříceniny středověkého hradu. Žije zde zhruba tři sta obyvatel.

(Zdroj: Wikipedie)

Dnešní obec navazuje na bývalé podhradí – dříve osada Budy (v kronikách označováno také jako „miestys Budy“). Nejbližší osadou je Hlavná - rozparcelovaný vrchnostenský dvůr. Žampach byl sídlem správy okolního panství, tudíž jeho přirozeným centrem. Po zrušení vrchnostenských úřadů roku 1848 -1849 postupně ztrácel na společenské a hospodářské důležitosti.

Nejstarší dochované stavby jsou roubené chalupy z přelomu 18. – 19. století – jedná se o přízemní trojdílné domy (do pol. 19. stol. roubené, od 1.pol. 19. stol. zděné). Na stavby domů, respektive chlévů byl většinou použit materiál (kameny) z hradu.

Dominantou dřevěné architektury je uprostřed obce zvonička z počátku 19. století - dílo neznámého řezbáře a tesaře. Nejstarší dochovaná kamenická práce je vrchnostenský pranýř z roku 1693. Nyní je umístěn na návrší mezi úpatím hradního kopce a zámeckým parkem.

V areálu zámku je další nově restaurovaná významná barokní kamenická práce – pískovcová socha Krista - Ecce homo, z roku 1758. Dříve umístěná na okraji obce.

  • Hrad Žampach, zřícenina
  • Zvonice a pranýř Žampach
  • Zámek Žampach - raně barokní zámek v současnosti účelově využit jako sociální ústav.
  • Arboretum Žampach - je součástí zámeckých parků na Žampachu, které jsou státem chráněnou kulturní památkou

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz