Zubčice

382 32, Zubčice, Tel.: +420 380 331 432, info@zubcice.cz
Zubčice/Společnost - Zubčice




Okolí obce nabízí řadu příjemných turistických a vycházkových tras s výhledy na dominantní scenérie okolí - tedy severovýchodní výhled na malebnou vísku posazenou na samém vrcholu protilehlého vrchu Svatý Ján nad Malší a ze strany jižní pak výhled na Včelíny, nejvyšších vrchol Blanského lesa - Kleť a na horizont Blanského lesa obecně.

Název obce Zubčice je pravděpodobně odvozen od Zubců a Zubků, kteří byli prvními osedlými Zubčic. Vesnice Zubčice a Markvartice patřily spolu s více jak 60 vesnicemi k pořešínskému panství, které původně patřilo Bavorům ze Strakonic. První písemná zmínka o Zubčicích pochází z roku 1358 a souvisí s pány z Pořešína.

Dalším majitelem byl Oldřich z Rožmberka (1465), v této době jsou již v Zubčicích 2 osedlí. V urbáři z r. 1564 je uvedeno samostatné rychtářství a ves Zubčice s 13 osedlími. V roce 1579 založil Jakub Krčín z Jelčan u Zubčic louky. Z roku 1654 jsou již zmínky o rozvoji zemědělské činnosti v celé oblasti. Farou spadaly Zubčice do r. 1786 k Černici a poté k farnosti Věžovatá Pláně.

Zubčická Lhotka je v pramenech uváděna jako Lhota u Hřebene, až později Lhotka a německy Mehlhuttel. První písemné zmínky o Zubčické Lhotce pochází z r. 1337. Prvními majiteli byli Dobeš z Rakova a Petr z Michalovi. Název Markvartice je pravděpodobně odvozen od Markvarta z Pořešína. Markvartice se v písemných pramenech uvádí jako Margwaticz, Margaurtycz nebo Markwarticze. První písemná zmínka pochází z r. 1337. V r. 1389 přešla do vlastnictví pánů z Rožmberka, dále Racka z Markvartic (purkrabího z Pořešína) a Markvarta z Pořešína. V r. 1564 spadají Markvartice pod sedlecké hájenství. Markvartice patřily farností k Velešínu.

  • Kaple z roku 1873

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz