Zálesí

671 02, Zálesí, Tel.: +420 515 291 584, obec.zalesi@seznam.cz
Zálesí/Společnost - Zálesí




Ač turisticky nenabízí mnoho příležitostí, přesto může být její poloha nedaleko Vranovské přehrady a s okolními lesy vítanou změnou pro odpočinek mimo hlavní turistická střediska. Trvalý pobyt na území obce má nahlášeno 174 obyvatel.

Pro využití volného času je v obci k dispozici sportovní hřiště. Dále je v obci knihovna. Místní obyvatelé mohou využívat plynofikaci i veřejný vodovod.

Nejstarší písemný záznam z katastru se datuje do roku 1243,  sama obec ale byla založena až v roce 1779. Vznikla tím, že moravský místodržící Schröffel z Mansberga vyvlastnil část panských pozemků a budovy starého dvora a rozdělil je mezi deset rolníků, kteří přišli ze sousedních obcí. Podle tohoto šlechtice také nesla vesnice své první názvy - Mansberg (Mansperk) a Schröffelsdorf (Šreflová), vedle nich se později používalo  také  Kuliv a Kůlna. Název Zálesí  pochází až z roku 1949.

Pozemky pro vznik obce poskytlo v osmnáctém století také město Znojmo, kterému dodnes   patří část lesů v okolí Zálesí. Při cestě zvané Na hraničkách, stojí dřevěná zvonička a kolem ní byly na paměť založení obce vysazeny tři lípy. Ty jsou dnes památkově chráněny.

  • Zájezdní hostinec
  • Zemědělský dvůr Augustov



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz