Zahrádky (okres Česká Lípa)

471 01, Zahrádky, Tel.: +420 487 763 937, obec@zahradkycl.cz
Zahrádky/Společnost - Zahrádky




Necelý 1 km za obcí prochází železniční trať z České Lípy do Lovosic. Na ní je železniční zastávka Zahrádky, která byla oceněna jako Nejkrásnější nádraží roku 2009. Železniční most na této trati u osady Karba patřící do katastru Zahrádek je zařazen k technickým památkám. Kolem nádraží je vedena silnice I/15 spojující mj. Zahrádky s obcemi Stvolínky a Kravaře. V obou jsou i další železniční stanice stejné tratě. Přes východní část obce vede frekventovaná silnice I/9 od České Lípy s křižovatkou směr Praha či Litoměřice a je zde i autobusová zastávka. (Zdroj: Wikipedia)

První zmínka o obci je z r. 1376. V letech 1547 - 1550 zde byl postaven renesanční zámek později barokně upravený. Součástí zámeckého parku se stal v 19. stol. i skalní kaňon Robečského potoka zvaný Peklo, dnes národní přírodní památka (bohatý výskyt bledule jarní), Valdštejnská lipová alej (stáří 300let) vedoucí do jedné z nejstarších bažantnic v Čechách, dnes s chovem kozy bezoárové a muflonů.
Zámek v lednu 2003 vyhořel a nyní prochází rekonstrukcí.

Dalšími zajímavostmi jsou: národní přírodní rezervace Novozámecký rybník se vzácnými druhy ptáků a s ve skále tesaným výpustním kanálem, kostel sv. Barbory z r. 1550, vousatá socha sv. Starosty z r. 1705 a Mnichovská průrva.

V obci najdete řadu lidových roubených stavení. V osadě Karba kromě roubenek i železniční viadukt 209 m dlouhý z r.1898. Oblast Zahrádecka byla vyhlášena památkovou zónou. Obcí procházejí turistické trasy i cyklotrasy.

Romantičtí obdivovatelé přírodních malebností a poutníci po stopách minulosti objevili počátkem 19. století na Českolipsku své eldorádo.
Rozvaliny dávných tvrzí, jako byl Rybnov, Jiljov, Vítkovec či Vřísek, byly opředeny pověstmi. Zbytky hradních sídel Sloupu, Jestřebí, Děvína i Ronova a Starého Bernštejna vstoupily několikrát do populárně historické literatury, jež k nim přivedla výpravy i zahraničních vyznavačů tehdy módního nadšení pro středověké pamětihodnosti. A nikdo z nich nebyl malebným prostředím Českolipská zklamán.
Po lovcích i přírodovědci si oblibovali stále častěji širé hladiny rybníků, v jejichž pobřežních rákosištích sídlilo vzácné ptactvo.
Turisté našli zálibu v cestování roztodivnými údolími a ve výstupu na Vlhošť, Ralsko, Kozel, Tlustec, které okouzlily čarokrásným rozhle­dem do nevšední krajiny i úbočími lučin s nevídanou květenou.

  • Zámek Zahrádky
  • Rybník Novozámecký
  • Kostel sv.Barbory
  • Socha sv. Starosty
  • Socha Archanděla Michaela
  • Venkovské stavení, č. p. 22
  • Venkovské stavení, č. p. 29
  • Venkovské usedlost, č. p. 46
  • Venkovské stavení, č. p.  54
  • Usedlost, č. p. 32

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz