Vrhaveč

Malá Víska, 339 01, Vrhaveč, Tel.: +420 376 311 524, ouvrhavec@raz-dva.cz
Vrhaveč/Společnost - Vrhaveč




Obec Vrhaveč k 1.1. 2007 čítá 857 obyvatel a skládá se ze čtyř místních částí: Malá Víska, Neznašovy, Radinovy, Vrhaveč a dvou osad Hejno a Černé Krávy. S těmito vesnicemi má Vrhaveč společnou správu obce. K jejich spojení došlo v 70. letech, kdy začalo jejich postupné zvelebování.

Historické kořeny této obce sahají až do roku 1379 a nejvýznačnější památkou je původní sýpka ze 14. století v osadě Černé Krávy. Původní význam názvu obce byl Vrhavcův Dvůr a staletým vývojem dospěl až k nynějšímu, od roku 1916 používanému názvu Vrhaveč.
Vesnice se rozprostírá v kotlině, jíž protéká Drnový potok a po západní i východní straně je lemována mírnými kopci. Zdejší málo členité krajina je vhodná pro nenáročnou cykloturistiku, a proto zde bylo vybudováno několik nových cyklotras. Větší rozvoj začíná s rozšiřováním obytné zástavby v 80. letech minulého století. Podle nového územního plánu se připravuje zástavba v Neznašovech a Radinovech.
V posledních letech byly vynaloženy značné prostředky na opravy komunikací. Státní komunikace I/27 Klatovy-Železné Ruda je svou hustotou provozu pro obec značným problémem, proto byla do územního plánu schválena její přeložka mimo obec v návazností na obchvat Klatov.




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz