Vranov (okres Brno-venkov)

664 32, Vranov, Tel.: +420 541 239 027, obec@vranov.cz
Vranov/Společnost - Vranov




Vranov (okres Brno-venkov)

vranov-okres-Brno-venkov-1.jpg
Obec Vranov se nachází v okrese Brno-venkov v Jihomoravském kraji. Rozkládá se v katastrálním území Vranov u Brna, v Drahanské vrchovině. (Zdroj: Wikipedie)
Mapa - Vranov (okres Brno-venkov)

664 32, Vranov

Telefon: +420 541 239 027
E-mail: obec@vranov.cz
Web: http://www.vranov.cz


Vesnice se nachází hluboko v lesích, 500 m na západ od vesnice se nachází televizní vysílač. Zdejší barokní kostel Narození Panny Marie s gotickou plastikou Panny Marie patří k mariánským poutním místům; nachází se v něm krypta rodu Lichtenštejnů, druhdy vlastníků panství a stavitelů kostela. (Zdroj: Wikipedie)

První zmínka o Vranově pochází z roku 1365, kdy příslušel postupněkostel k panství Ronovskému, Novohradskému a Pozořickému. Podle legendy zde Vilém, moravský zemský maršál, po nabytí zraku z vděčnosti za zázračné uzdravení postavil kostel.
 
 V roce 1562 je ve Vranově doložena existence dvou kostelů: kostela Matky Boží a farního kostela svaté Barbory. Kostel svaté zlatý křížBarbory byl v 18. století zbořen pro zchátralost. Na místě kostela Matky Boží z roku 1240, bylo v první polovině 17. století započato se stavbou nového barokního kostela Narození Panny Marie s hrobkou rodu Liechtensteinů, zbudovanou v 1/2 19. století.

 Ke kostelu náležel i klášter řádu sv. Františka z Pauly, s velkou klášterní zahradou. V důsledku josefínských reforem byl klášter r. 1784 přechodně zrušen, později byl vrácen svému účelu a v současnosti tu řád zahrada klášteraNejmenších bratří sv. Františka z Pauly buduje rozsáhlý objekt pro poutníky a kněze - "Mezinárodní duchovní centrum".
 Vranov je už od 15. století známým poutním místem. U kláštera a u okolních cest byl postaven soubor sakrálních staveb jako například boží muka, kapličky a další drobné památky.

  • Římskokatolická farnost Vranov u Brna
  • Kostel Narození Panny Marie (Vranov)
  • Coufavá
  • Jelení skok



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz