Vojtěchov

539 01, Vojtěchov, Tel.: +420 469 311 250, ou-vojtechov@raz-dva.cz
Vojtěchov/Společnost - Vojtěchov




Obec Vojtěchov je také členem Mikroregionu Hlinecko, který sdružuje obce v okolí pověřené obce Hlinsko. Pomocí Mikroregionu se řeší problémy, které by samotné obce nebyly schopné zvládnout, např. dotace na likvidaci a třídění odpadů, vybudování cyklostezek a jejich vybavení mobiliářem a další.

I když se obec Vojtěchov a její okolí nenachází v rekreační oblasti, přesto zde při svých toulkách přírodou najdete plno malebných zákoutí, historických, kulturních a církevních památek, svéráznou lidovou architekturu a chráněné krajinné oblasti. Okolní kopce a kopečky vytvářejí překrásné panorama kraje, kde, jak se říká, „končí chleba a začíná kamení“.

Obec Vojtěchov leží v podhůří Žďárských vrchů v nadmořské výšce 528 m. Ves vznikla ve druhé polovině 13. století za vlády Přemysla Otakara II. a jeho syna Václava II.
První písemná zmínka o obci je z roku 1392. Základem obce byla zemanská tvrz, název dostala podle vlastního jména Vojtěch. Při první dochované zprávě o sčítání lidu v roce 1582 má Vojtěchov 28 sedláckých usedlostí. Od svého vzniku až do roku 1848 patřil vždy k panství Rychmburskému.
 
K obci patří místní část Pláňavy, o nichž je první písemná zpráva z roku 1706. Vznikla pravděpodobně z potřebnosti robotníků na jiné práce nežli zemědělské. Kolem této osady byla nalezena nová ložiska železné rudy a byly zřízeny nové hutě. Na provoz vysokých pecí bylo potřeba velké množství dřeva, které se těžilo v okolí Pláňav a dále se z něho vyrábělo dřevěné uhlí. V okolí osady jsou dosud stopy po milířích.
 
Na počátku 19. století byl v obci vybudován evangelický hřbitov, na který se dosud pohřbívá. V těchto letech byl také založen obecní rybník v horní části obce. V lednu 1870 byla na katastru obce Vojtěchov stavěna železniční trať z Pardubic do Havlíčkova Brodu, první vlak po ní projel 16. května 1871, na nově zřízené zastávce v obci zastavil první vlak -4. června 1944. V létě roku 1930 byla obec napojena na elektrickou síť.V letech l896 – 1898 byla stavěna silnice na Kladno, v roce 1922 silnice na Pokřikov.
 
Od roku 1884 je ve Vojtěchově hasičský sbor. Má svoji pamětní knihu vedenou od svého založení do současnosti.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz