Vlastec

Vlastec, 397 01, Vlastec, Tel.: +420 382 284 134, urad@vlastec.cz
Vlastec/Společnost - Vlastec




Obec je tvořena jediným katastrálním územím, které nese rovněž název Vlastec. V něm se kromě vlastní vesnice Vlastec nachází ještě další dvě osady (části obce) – Červený Újezdec a Struhy.

(Zdroj: Wikipedie)

Historie obce je úzce spjata s hradem Zvíkov, přičemž v dějinách je připomínána pod názvem VLASEK podle rodu, který osadu založil. Mezi historické památky patří budova původní rychty v Červeném Újezdci, zmiňovaná již v 16.století,postupně přestavěna na renesanční zámeček. Dalšími památkami jsou Boží muka a tři kapličky z roku 1719.

Vlastec leží ve středu přírodně hodnotného území mezi Vltavou a Otavou, které jsou dnes součástí Orlické přehrady. Oblast, hlavně směrem k Vltavě, je v hojné míře využívána k rekreačním účelům a rybaření. Je zde také síť turistických a cykloturistických tras, které zpřístupňují přírodní krásy.

Součástí obce jsou osady Červený Újezdec a Struhy.

  • Návesní kaple svatého Václava je z roku 1876. Podle záznamů v místní kronice stávala původní kaple na místě u domu čp.10. Posléze z ní byl ukradený zvonek a tak byla postavena nová dřevěná zvonice na návsi. V roce 1876 za finanční spoluúčasti místních občanů byla postavena současná kaple. V základech jsou zazděny stavební materiály.
  • Kříž před návesní kaplí.
  • Kříž u komunikace z obce směrem na Červený Újezdec.
  • Památník padlým v I. světové válce a II. světové válce.
  • Výklenek ve zdi pro sochu světce se nachází v domě čp. 10 nad návsí.

(Zdroj: Wikipedie)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz