Úhřetice

538 32, Úhřetice, Tel.: +420 469 694 148, info@uhretice.cz
Úhřetice/Společnost - Úhřetice




Obec Úhřetice má dobrou občanskou vybavenost, provozuje mateřskou školu, kulturní dům s kapacitou 400 míst, obecní knihovnu a tělocvičnu. Občanům dále slouží pošta, prodejna smíšeného zboží, pohostinství a kadeřnictví. Obec má dobré vlakové i autobusové spojení s okresním městem a nedalekými Pardubicemi. V obci je vybudován veřejný vodovod, kanalizace bez ČOV, rozvod plynu a kabelový rozvod telefonu. Obec připravuje parcely pro výstavbu rodinných domků. Podnikatelské aktivity se realizují v oblasti šlechtění obilovin, čištění osiv, zahrádkářských potřeb, autoopravárenství, zámečnictví a zemědělské prvovýroby.

 První historická písemná zpráva o obci Úhřetice je z r. 1394. Ve 14 století ves Úhřetice náležela k Pardubicícm a později k Rychmburku. V poslední čtvrtině 14. století byl majitelem obce Emil Flaška z Rychmburku. Roku 1558 koupila obec s celým panstvím rychmburským rodina Berků z Dubé. S rychmburským panstvím byla obec spojena až do r. 1586, kdy je Václa Berka z Dubé postoupil své manželce Markétě, rozené Trčkové z Lípy. Ta je zakladatelkou rozsáhlého dvora na jihovýchodním okraji obce, jehož součástí byl i zámek, který si dala postavit pro případný pobyt v Úhřeticích. Zakladatelku dvora připomíná erb spojený s erbem jejího manžela Václava Berky, který je umístěn na obytné budově dvora. V r. 1656 prodala Markétina dcera, Anna Eusebie provdaná Harachová obec císaři Ferdinandu III. Roku 1728 získal do vlastnictví Úhřetice rod Kinských. V tomto období zámek sloužil jako obydlí správce dvora. V r. 1807 zámek vyhořel a již nebyl obnoven.
V období mezi válkami je pro obec charakteristický rozvoj cihlářské výroby. Při těžbě hlíny byla provedena řada archeologických nálezů, které dokládají osídlení Úhřetic již v dobách dávno minulých.



  • Cihelna Tuněchody, archeologické naleziště

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz