Uhlířská Lhota

281 26, Uhlířská Lhota, Tel.: +420 321 781 489, o.u.uhlirska.lhota@volny.cz
Uhlířská Lhota/Společnost - Uhlířská Lhota




V obou obcích se nacházejí budovy školy, které v současné době už neplní svou funkci, a tak si rodiče musí vybrat, kam své děti poslat, zda do Krakovan (2km), Hlavečníka (2km) nebo Týnce nad Labem (5km). Obyvatelé mají v podstatě dvě možnosti, buď dojíždět za prací mimo obec anebo se věnovat zemědělské výrobě. V Rasochách je koupaliště obklopené vzrostlou zelení.
Do obce je autobusové spojení z Kolína a z Přelouče.
V Uhlířské Lhotě se nachází obchod se smíšeným zbožím, do Rasoch je 3x v týdnu zaváženo pečivo pojízdnou prodejnou. Do obou obcí 1x týdně zajíždí prodejna - maso, uzeniny. Hostinec funguje v Rasochách. Možnost ubytování je v Rasochách v rodinném penzionu.
Okolí obou obcí je vhodné pro výlety na kolech a pro procházky po lese, které jsou bohaté na lesní plody. Do 20km od obce je možnost navštívit Chlumec nad Cidlinou se zámkem rodu Kinských, Kladruby nad Labem s Národním hřebčínem, Kutnou Horu s velkým historickým dědictvím a samozřejmě okresní město Kolín.

Název obce vznikl z uhlířských milířů, z nichž dva poslední fungovaly do počátku první světové války. Obec byla zbožím kláštera sedleckého. Roku 1436 byla od císaře Zikmunda zapsána Vaňkovi z Miletínka. Později patřila panství pardubickému. Mezi světovými válkami bylo v obci velmi dobře zavedeno pěstování a sušení léčivých bylin. Do roku 1960 přináležela obec do okresu Nový Bydžov, po rekonstrukci státní správy byla přiřazena k okresu Kolín.
Koncem sedmdesátých let vznikla v obci myšlenka na pořádání sjezdů Lhot a Lehot, jichž je v Čechách, na Moravě a na Slovensku kolem tří set. První sjezd se konal o prázdninách v roce 1980 právě v Uhlířské Lhotě. Nápad se ujal a tradice trvá, přičemž Lhoty se v pořádání sjezdu střídají.
V obci Rasochy je kostel svatého Havla, který je doložen už roku 1354 a je kulturní památkou.




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz