Trotina

544 01, Trotina, Tel.: +420 725 081 225, trotina.urad@tiscali.cz
Trotina/Společnost - Trotina




První písemná zmínka o obci pochází z roku 1238. (Zdroj: Wikipedie)

První písemná zmínka o existenci naší obce pochází z r. 1238. Ves však byla zřejmě založena mnohem dříve českými osadníky při zemské stezce kladsko-polské.
Podle dějepisce Kosmase a F. Palackého, byla zde r.1110 svedena mezi Čechy a Poláky tzv.„bitva na říčce Trotině“. Vojska procházela Trotinou i r. 1866, počas prusko-rakouské války a památné bitvy u Chlumu. Obec patřila v minulosti k panství miletínskému, později k panství v Bílých Poličanech.
Říčka pramenící u bývalého hostince, pojmenovaná podle naší obce Trotina, poháněla v minulosti dva mlýny. Oba se nacházely v jižní části obce, zvané Končiny. První z nich byl krásnou ukázkou lidové architektury a stal se inspirací pro dějiště povídky Věnceslavy Lužické „Karafiát“. Bohužel mlýn r. 1898 vyhořel a od té doby se místu, kde stával říká „ u spáleného mlýna“. Jeho model je k vidění v zemědělském muzeu v zámku Kačina u Prahy.

Význam obce Trotina v minulosti dokládá i fakt, že od r. 1838 navštěvovaly místní školu děti z okolitých vesnic.
Dne 10. července 1926 navštívil obec první československý prezident T.G.Masaryk. Na počest této významné události byl v srpnu 1938 odhalen pomník s jeho bustou, který však byl v padesátých letech zničen. Jeho rekonstrukce proběhla v r. 2011 na náklady OÚ Trotina. Najdete jej vedle budovy bývalé školy, která byla postavena před více než sto lety a byla spádovou pro děti ze širokého okolí. Dnes slouží jako sídlo OÚ v Trotině. V obci se dále nachází kamenný kříž, stará obecní pumpa, památné lípy a typická stavení podkrkonošské lidové architektury.




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz