Tmaň

Sídliště, 267 21, Tmaň, Tel.: +420 311 689 884, outman@quick.cz
Tmaň/Společnost - Tmaň




Jméno obce Tmaň se prý odvozuje od Tumoně, jednoho z vrahů kněžny Ludmily na Tetíně roku 921. Stála zde tvrz vladyků z Tmaně, z nichž jeden, Jan Koberec, byl lovčím krále Václava IV. Na místě tvrze stojí barokní zámek z 18. století upravovaný v 1. polovině 19. století a roku 1891.

Poprvé je Tmaň písemně doložena v r. 1170 jako sídlo bratří Havla a Budislava. V roce 1315 se o ní píše, že se skládá z části východní a západní. Východní patřívala církvi a v západní se nacházela tvrz s dvorcem, kterou v roce 1380 vlastnil vladyka Albert. Na zdivu gotické tvrze vznikla na počátku 18. století barokní stavba, l když zámek procházel dalšími úpravami, stále si uchovával původní styl. jednoposchodový objekt s věžičkou, kde se dochoval v přízemí gotický portál, čeká na svoji rekonstrukci.

Zámek navštěvoval vletech 1909-1912 malíř M. Aleš, který zde našel krajinu svého stáří a nakreslil zde několik tmaňských obrázků. Zámek rovněž navštěvovala manželka jednoho ze synů posledního majitele panství, operní pěvkyně Gabriela Horvátová, která v roli „kostelničky" proslavila Janáčkovu operu „Její pastorkyňa".

  • Zámek Tmaň
  • Kostel svatého Jiří - má barokní podobu a patří k nejstarším kostelům v Čechách. Patří k němu hřbitov s několika zajímavými náhrobky. Ty nejcennější jsou samozřejmé v kostele a pocházejí až z 15 stol.
  • Jeskyně Tří volů, archeologické naleziště
  • Kotýz, archeologické naleziště -  národní přírodní památka, roku 1986 byla vyhlášena a zahrnuje jen malou část vrchu Kotýz. Na jižním okraji Kotýzu se nachází Jelínkův most
  • kříž a zvonička u rybníka
  • památník obětěm světových válek

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz