Svojkov

471 53, Svojkov, Tel.: +420 487 753 168, ousvojkov@mybox.cz
Svojkov/Společnost - Svojkov




Patnáct minut pěší chůze směrem na kopec Slavíček od restaurace v části Starý Svojkov u silnice je Modlivý důl (Svojkov), kde je kaple vytesaná ve skále sochařem A. Wagnerem v roce 1836. Dříve byla v těchto místech dřevěná kaple, ke které bylo vypraveno první procesí z České Lípy již v roce 1772. Skalní kapli byla na popud hraběnky Kinské v roce 1903 dána podoba lourdské jeskyně i se sochou Panny Marie. Cesta ke kapli vede vzhůru lesem a je dobře vyznačená směrovkami. U cesty je upraven Pramen U Strážce. Okolí kaple je vybaveno lavicemi i popisnými tabulkami.

Na druhou straně od zmíněného parkoviště je 150 metrů vzdálený, v lese na skále ve stromech ukrytý skalní hrad Svojkov. Cesta k němu je upravena. (Zdroj: Wikipedia)

Obec slovanského původu založil pan Svojtek ve 12. století. První připomínaný majitel trojpatrového skalního hradu Svojkov v roce 1370 byl pan Jan Ješek ze Svojkova. Nejvýznamnějším rodákem pak Jan z Chlumu řečený Kepka, který doprovázel mistra Jana Husa do Kostnice. V parku pod hradem stával renesanční svojkovský zámek rodiny Kinských. Postavil jej v letech 1650 - 1654 Adam František z Knoblochu. Od roku 1750 do roku 1945 patřil zámek rodu Kinských a byl barokně upraven, od roku 1945 sloužil jako domov důchodců a v roce 1958 při rekonstrukci vyhořel do základů a pak byl zbořen. Důchodci byli odstěhováni do Sloupu. V obci je památkově chráněná kaple svatého Václava z 18. století. V roce 1833 zde byl postaven generálem Karlem Kinským panský hostinec spjatý s historií rakouské sociální demokracie. V roce 1874 se v něm konala tajná schůze předáků dělnických spolků před chystaným založením sociálně demokratické strany v rakouském Neudörflu. Předáci si zde zvolili delegátem básníka a novináře Josefa Schüllera. Z hostince zbyla koncem 20.století ruina. Pak byl opraven a je nyní plně funkční. (Zdroj: Wikipedia)

  • Modlivý důl (Svojkov), kde je kaple
  • Kaple svatého Václava
  • socha Panny Marie
  • Pramen U Strážce

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz