Svijanský Újezd

463 45, Svijanský Újezd, Tel.: +420 482 720 067, svijanskyujezd@volny.cz
Svijanský Újezd/Společnost - Svijanský Újezd




Dominantou obce je kostelík z roku 1868 v pseudogotickém slohu. Před ním je umístěn památník padlých z let 1914 - 1918. Střed obce tvoří opravená náves s 28 lipami - příjemné prostředí pro chvíle odpočinku. Svijanský Újezd je rodištěm básníka Václava Jaromíra Picka. Více jak 200 jeho básní bylo zhudebněno. Nejrozšířenějším odvětvím je zemědělství, a to převážně ovocnářství a zelinářství (jablka nejznámějším odrůd Rubín, Bohemia, Šampion a také kořenová zelenina a zelí).

Svijanský Újezd je znám především bohatým kulturním a společenským životem. Slavnosti Svijanského piva, pořádané vždy v červenci, proslavily obec daleko za hranici kraje. Areál u koupaliště skýtá mnohé možnosti ke sportování. Velmi oblíbené jsou turnaje ve volejbalu a nohejbalu, mnoho příznivců má také Bikefest - celostátní setkání horských kol. Obec je velmi dobře vybavena. Má základní školu, mateřskou školu, dvě velmi pěkné restaurace, obchod a knihovnu.
Obec Svijanský Újezd se skládá ze tří částí: vlastní Újezd,Jirsko a Močítka. Význam jména všech Újezdů má stejný původ. Újezdem se v dávné minulosti nazývalo území darované šlechtici panujícím knížetem obvykle jako tzv. výsluha. Jeho hranice vytyčili pověření pánové, kteří ho na koních objížděli.

Stopy osídlení na území naší obce sahají podle archeologických nálezů do pozdní doby kamenné. První písemná zmínka o obci je z roku 1436, kdy císař Zikmund zastavil Újezd Bohuši z Kováně.

Panství vystřídalo řadu majitelů, po konfiskacích v roce 1622 získal území Albrecht z Valdštejna. 1820 získal Svijanské panství Karel Alain Rohan, Rohanové sídlící na Sychrově drželi panství až do roku 1945.

Název Svijanský Újezd získala obec v roce 1937.

  • Lumír Jisl
  • Václava Jaromíra Picek
  • kostelík z roku 1868 v pseudogotickém slohu
  • památník padlých z let 1914 - 1918
  • Střed obce tvoří opravená náves s 28 lipami

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz