Svatá (okres Beroun)

267 51, Svatá, Tel.: +420 311 685 629, svata@svata.cz
Svatá/Společnost - Svatá




První písemná zmínka o obci pochází z roku 1553. (Zdroj: Wikipedie)

Obec Svatá leží 9km západně od města Beroun. Z větší části je rozložena na strmém východním svahu kolem význačného krajinného útvaru, buližníkové Svatské skály ( 480 m n.m.) v nadmořské výšce kolem 450m n.m. v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko.
 
Minulost obce je převážně spojována s těžbou rud. První písemná zmínka o výnosech z hornické činnosti kolem současné obce Svatá pochází z roku 1417, první písemná zmínka o trvalém osídlení obce se objevuje až v roce 1577.
 
Z moderních dějin stojí za zmínku fakt, že se v obci, na místě, kde dodnes stojí objekt bývalé myslivny „Král“, setkali, spřátelili a přišli na myšlenku založit tělovýchovnou organizaci Sokol  pánové Jindřich Fugner a Dr.Miroslav Tyrš. U příležitosti 60. výročí založení Sokola byla 20.června 1922 na myslivně odhalena pamětní deska.
 
Obec leží na samém okraji křivoklátských lesů. Její okolí je velmi vhodné pro pěší turistiku i cykloturistiku – od jara až do podzimu – v zimě okolí Svaté vyhledávají hlavně milovníci bílé stopy. Okolí Svaté mají též v oblibě horolezci, kteří zkoušejí své umění na nedaleké Vraní skále. V létě je obec vyhledávána i milovníky koupání – v krásném tichém prostředí sice bez vodních atrakcí, ale obklopené zelení a lesy, nabízí radovánky místní koupaliště.
 
Díky své poloze vysoko na západ nad Berounskou kotlinou má obec velmi zdravé, i když drsné ovzduší. Leží však v místě srážkového stínu.
 
V současné době má obec okolo 400 stálých obyvatel. Místním i turistům slouží Koloniál U Grobů,  nově zrekonstruovaná Restaurace Na Svaté z vynikající teplou i studenou kuchyní.
 
Obec má schválený nový Územní plán.
 
V obci probíhá již několik let výstavba vodovodu, který je pro obec s nedostatkem pitné a mnohdy i užitkové vody nesmírně důležitý.
 
Obec se může pochlubit bohatým společenským a kulturním životem. Velmi aktivní je místní organizace ČZS – vedle mnoha zájezdů pořádají i akce okresního charakteru – jarní a podzimní výstavy a vánoční koncerty. V obci funguje SDH, oddíl kopané – žáci i dospělí, oddíl badmintonu. Obec i organizace pořádají plesy, zábavy, dětské dny, setkání starších spoluobčanů. Svatská mládež obnovila tradici Staročeských Májů. Vydáváme občasník Svaťák.
 





Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz