Střezetice

503 12, Střezetice, Tel.: +420 495 447 440, obec@strezetice.cz
Střezetice/Společnost - Střezetice




Střezetice se skládají ze dvou částí: obec Střezetice a obec Dlouhé Dvory. Obecní úřad sídlí ve Střezeticích. V současné době žije ve Střezeticích přibližně 370 obyvatel, Dlouhé Dvory čítají přibližně sto obyvatel

Typ sídla:    Obec
Výměra:    481.8 ha
Počet obyvatel:    374 (k 31.12. 2012)
Počet obyv. v prod. věku:    234
Hustota obyvatelstva:    74 obyv./km2
Pošta:    Ne (Všestary, 503 12)
Škola:    Ne (Všestary, Probluz)
Mateřská škola:    Ne (Probluz, Třesovice, Všestary)
Zdrav. zařízení:    Ne
Policejní stanice:    Ne
Kanalizace:    Ne
Vodovod:    Ano
Rozvod plynu:    Ano
Prodejny smíšeného zboží:    1
Restaurace, hostince:    1
Knihovny včetně poboček:    2
Hřiště a stadiony:    3

Úvod do dějin:
 Jak naznačuje první historický zápis o Střezeticích roku 1351, náležela obec k děkanátu v Hradci Králové. V 15. století vládl nad Střezeticemi Diviš Bořek z Miletínka. V 16. století se zemané Dohalští psali i ze Střezetic. Roku 1575 prodali Střezetice a ještě několik obcí vladykovi Štastnému z Třezetic a ten v roce 1603 Jindřichu Tamchynovi z Doubravice, který se také psal na Střezeticích. V držení rodu Panských zůstala vesnice do poloviny 17. století, kdy byla připojena k Libčanům. Tehdy byla ještě malá, dvůr a sedm poddanských stavení. V roce 1664 dvůr lehl popelem. Ale už za vlády Karla VI. a Marie Terezie počet chalup vzrostl na 23, později ještě přibylo 13 dalších stavení a obec měla 78 obyvatel. Otřesné vzpomínky měli Střezetičtí na válku prusko-rakouskou v roce 1866, kdy se přes vesnici přehnala kavalkáda jízdy, jak ji zachytil malíř Václav Sochor na svém rozměrném plátně (viz obrázek). Obyvatelé tehdy prchali před hrůzami války k Pardubicím a vraceli se až třetí den po doznění bubnové palby.

Původ jména:
Staročeské osobní jméno Střezata byl lichotivý tvar k některému osobnímu jménu s prvním členem Střezi (Střezivoj, Střezimír). Lidé Střezatovi - Střežetici dali jméno své osadě. Jméno je v pomnožném čísle: V Střezeticích, do Střezetic.

  • Střezetický dub

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz