Stožec

384 44, Stožec, Tel.: +420 388 335 162, podatelna@stozec.cz
Stožec/Společnost - Stožec




Dnes největší obec jižní části NP a CHKO Šumava. Známá již od roku 1769 jako obec založená na místě původního dřevařského osíd­lení ze 16. století.

Přesný rok založení vesnice Stožec není znám, první písemná zmínka je z roku 1769. Vznikla jako dřevařská osada. Poměrně zajímavou událostí v dějinách obce byla pytlácká bitva (jedná se o největší pytláckou bitvu v Evropě[2]). Vše se událo v únoru 1850, kdy bavorští pytláci zaútočili na lesníky, kteří se stačili opevnit v místním hotelu Pstruh. Výsledkem bylo několik mrtvých a mnoho zraněných na obou stranách. Ještě při rekonstrukci objektu ve 30. letech 20. století se našlo velké množství kulek zavrtaných do trámů roubené budovy.

Na počátku 20. století zaznamenal Stožec své vrcholné období. Do obce byla v roce 1910 přivedena železniční trať. Tehdy byla vystavěna jedna z posledních lokálních tratí v Česku, která vedla z Černého Kříže přes Stožec na státní hranici do Nového Údolí. Tato osmikilometrová trať umožnila spojení jihočeských a pošumavských tratí se sítí drah bavorských. Počet obyvatel obce pozvolna rostl. V roce 1900 to bylo 2733 obyvatel a v roce 1930 dokonce 2811 obyvatel (včetně přilehlých osad).

Zlom nastal po 2. světové válce. Příhraničí bylo vylidněno (odsun obyvatel německé národnosti, tedy většiny obyvatel). Ve Stožci zůstalo pouze 599 obyvatel. Jejich počet navíc dále klesal hlavně díky represím komunistického režimu v oblasti několik málo kilometrů vzdálené od tehdejšího „západního“ Německa. Dnes v obci žije asi jen 200 lidí (obec Stožec cca 120 obyvatel, osada České Žleby cca 60 obyvatel, osada Dobrá 8 obyvatel přihlášených k trvalému pobytu). V současné době je Stožec jedním z oblíbených turistických cílů na Volarsku.  (Zdroj: Wikipedie)

  • Kaple Panny Marie (známá též pod názvem Stožecká kaple) - dřevěná poutní kaple
  • Hrad - vznikl na Stožecké skále pravděpodobně k ochraně Zlaté stezky, údajně ho nechal vystavět děkan pražské kapituly ve 13. století, zpustl v 16. století, více o jeho historii není známo, dokonce se nedochoval ani název, dnes z něj zbyly pouze ruiny.
  • Stožecká skála (1. zóna národního parku) - na jižním svahu Stožecké skály se nachází chráněná oblast s původním porostem klenové jedlobučiny, oblast je podobná Boubínskému pralesu, je zde nádherný výhled do okolí.
  • Třístoličník – hraniční hora s výhledem a turistickou chatou
  • Schwarzenberský plavební kanál – začínající asi 5 km jihovýchodně od Stožce.
  • České Žleby – vesnice, kterou prochází Zlatá stezka
  • Soumarský most – dříve historický dřevěný most, dnes nahrazen betonovou konstrukcí, výchozí místo pro vodáckou turistiku skrze Vltavský luh
  • Lenora – šumavská obec se sklářskou tradicí, výchozí místo pro vodáckou turistiku



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz