Stará Říše

588 67, Stará Říše, Tel.: +420 567 377 028, stararise@volny.cz
Stará Říše/Společnost - Stará Říše




Při přestavbě bývalé radnice byla v roce 1923 z věžičky vyňatá "Pamětní záloha", sepsaná obecním písařem Janem Mátlem v roce 1853," v němž to se stavení rathouzu předevzalo a při konci položeného dne ukončeno bylo. " Staroříšský rodák, jistě bystrý a pečlivý muž, zde zapsal událostí od roku 1805, např. pád meteoritu (kameny o váze až 3,5 lotu rozbily střechy a zabily několik ovcí), válku s Francouzem, následnou drahotu a choleru, zrušeni roboty.

Stará Říše je bezesporu velmi starou osadou, o níž je však první písemná zmínka až v roce 1257.

Jestliže se ovšem dle tradice traduje, že Nová Říše byla založena roku 1211, pak se nutně nastoluje otázka: kdy byla založena Stará Říše? Městys leží na frekventované křižovatce, kde se dělí cesty mezi Brnem a Jindřichovým Hradcem a také Jihlavou a směrem na Vídeň. Proto se stala Stará Říše již od dávna přirozeným středem kolonizace. V roce 1589 povýšil císař Rudolf II. obec na městečko a následně došlo k nové výstavbě domů a nové radnice. V roce 1672 vznikla místní škola s jednou učebnou. Ovšem v roce 1758 vypukl veliký požár, kdy vyhořela prakticky celá obec, včetně fary, kostela i radnice. Požáru unikla pouze škola a dvě stavení.

Stará Říše byla vždy obcí zemědělskou. Významnou roli ve zdejším kraji hrál len. Proto zde byla ve 30. letech minulého století postavena tírna pro zpracování lnu. Až po roku 1948 se v obci postavil dřevozpracující závod, který zde funguje dodnes. Od této doby však ve Staré Říši došlo k útlumu rozvoje prakticky veškerého průmyslu. V roce 2007 byl obci navrácen titul městyse, který byl obci odebrán v 60. letech. V městyse probíhá neustálý kulturní rozvoj.
  • Josef Florian (1873–1941) - katolický myslitel, vydavatel a překladatel
  • Kostel Všech svatých
  • Výklenková kaplička
  • Boží muka u dvoru Kladina
  • Fara

 




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz