Sokoleč

Poděbradská, 290 01, Sokoleč, Tel.: +420 325 654 675, starosta@sokolec.cz
Sokoleč/Společnost - Sokoleč




Sokoleč je jedinou obcí ležící uvnitř zkušebního železničního okruhu Výzkumného ústavu železničního, vybudovaného v letech 1960–1963. (Zdroj: Wikipedia)

První písemný záznam o obci je z roku 1332.

Původní název byl Sokolčí na počátku 13. století - manství sokolníků královských, od toho dnešní název obce. Z počátku vzniku žilo v obci několik málo rodin, které byly chudé a živily se jako dřevorubci prací v panských lesích. Postupně se obec rozrůstala a většina rodin se živila zemědělstvím a různými řemesly. V obci byl kovář, kolář a truhlář. V roce 1799 byla v obci postavena první škola (nynější obecní úřad) a kaplička.

Koncem 19. století zde byla postavena sušárna, ve které občané obce, ale i z širokého okolí, sušili čekanku. Po cukrové řepě a obilí to byla nejvíce pěstovaná plodina v této oblasti. Dále byl postaven družstevní mlýn, pekárna a nová škola.

V roce 1926 byl založen fotbalový klub SK, vysázen park, zřízeno koupaliště a kluziště s osvětlením. V roce 1938 byla postavena sokolovna, ve které se nejen cvičilo, ale hrálo se zde ochotnické divadlo a kino. Toto vše bylo zbudováno před a po skončení 2. světové války. Nejvýznamnějším spolkem v obci byli hasiči, sokolové, v pozdější době fotbalisté, myslivci, chovatelé a ČČK.

V roce 1957 bylo založeno zemědělské družstvo, které prosperuje do dnešních dnů. Nejvýznamnější osobností obce byl František Novák, československý vojenský letec, letecký akrobat "Král vzduchu", který proslavil Československo po celém světě. František Novák se narodil v Sokolči 26. 8. 1902 a zemřel 27. 4. 1940 ve Francii. Je pochován na Československém vojenském hřbitově v Neuville Saint Vaast u Arrasu ve Francii. V obci se po dlouhá léta udržují staročeské tradice - poutě, posvícení, staročeské máje a masopusty.

V roce 1994 byla postavena nová mateřská škola - nové oddělení a tělocvična v ZŠ. Byly opraveny budovy obecního úřadu, některé místní komunikace, kaplička, střecha a fasáda na ZŠ. V obci byl postaven chovatelský areál, myslivecká chata, tenisové kurty, opraveny sportovní kabiny a upraven park, kde byly vysázeny okrasné a ovocné stromy a zhotoveny nové lavičky.

  • František Novák - přezdívaný Král vzduchu, byl český letecký akrobat před druhou světovou válkou
  • kaplička

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz