Řečany nad Labem

1. máje, 533 13, Řečany nad Labem, Tel.: +420 466 932 121, obec@recanynadlabem.cz
Řečany nad Labem/Společnost - Řečany nad Labem




V okolí se nachází několik zajímavých míst a památek:

  • Kladruby nad Labem

Kladruby nad Labem se nachází na pravém břehu řeky Labe. Katastrální území má 2380 ha. Ve čtyřech obcích Kladruby n/L. , Kolesa, Komárov a Bílé Vchynice žije přibližně 670 obyvatel.
 
První písemné záznamy pochází z roku 1539. Před rokem 1510 obec i se zřízenou koňskou oborou zakoupil Vilém z Pernštejna, jenž je zanedlouho prodal císařskému dvoru. V roce 1579 zde císař Rudolf II. Založil první císařský hřebčín s chovem starošpanělských koní, posléze s chovem starokladrubského bělouše a vraníka. Tento v Evropě nejstarší hřebčín přešel do vlastnictví státu v roce 1918 a v roce 1995 byl celý areál i s chovem starokladrubského bělouše šlechtěného pro ceremoniální účely vyhlášen národní kulturní památkou.
Turisté mohou navštívit například muzeum kočárů a postrojů v areálu hřebčína, galerii obrazů na zámku a další zajímavosti. Jistě ocení možnost jízdy na koni a v kočáře, pěší turistiky či pěkné víceúčelové hřiště. Polabská lesnatá rovina s mnoha stromovými alejemi je vhodná pro cykloturistiku. Na západ od Kladrub nad Labem se nachází přírodní park Mošnice, v Kolesách zase obora s jelenovitou zvěří a divočáky.
Kladruby prochází modrá a červená turistická trasa a cyklotrasa číslo 24.

  • Zdechovice

Obec leží na okraji Polabské nížiny při úpatí Železných hor. Katastr, tvořený místními částmi Zdechovice, Spytovice, Stará Pila a Zbraněves s celkovou výměrou 862 ha, nyní obývá 631 osob.

První písemná zpráva o vsi se objevuje v roce 1352. Centrum obce tvoří areál renesančního zámku, který svou podobu získal při poslední velké úpravě v roce 1890. Na západním okraji leží hřbitov s barokní kostnicí a kostelem z roku 1373. K zajímavostem se řadí také barokní fara, mariánský sloup, socha Jana Nepomuckého s andílky z roku 1733 a statek s empírovanou branou.
Vesničkou prochází modrá turistická trasa a 2 kilometry od jejího centra se v lese nachází seskupení žulových balvanů nazývané Obří postele.

  • Trnávka

Původní jméno obce bylo Tyrnov, později pak Trnová a od 2. poloviny 16. století se   ustálilo na nynějším Trnávka. Tento název zřejmě souvisí s velkým množstvím trnových keřů v okolí.
Poklidný život obyvatel se začal měnit k horšímu po roce 1950. V blízkosti vesničky došlo k výstavbě Manganorudných závodů, a tím byl navždy poznamenán ráz zdejší krajiny. Po ukončení těžby rudy tu byla v druhé polovině 70. let 20. století vystavěna Elektrárna Chvaletice, která tvoří nepřehlédnutelnou dominantu celé oblasti.
V roce 1960 byla Trnávka připojena k sousední vsi Řečany nad Labem, avšak roku 1993 se opět stala samostatnou obcí.

První písemné zmínky o obci Řečany nad Labem jsou již z roku 1165. Jelikož leží u Labe v území s tůněmi a zbytky starých ramen labských, bylo jejich původní jméno Řečňany, tj. ves lidí v řečném či říčním území. Prvotní jméno bylo postupem doby změněno na Řečeňany a z něho povstalo Řečejany, dále Řečjany a konečně Řečany.  

Vhodným stanovištěm pro lid byly zátoky labské a tůně v místech nynějšího Labětína. Velké bohatství ryb přilákalo rybáře a ti zde posléze nalezli trvalé sídliště. Jméno Labětín vděčí za svůj vznik právě Labi.

Řečany a Labětín neměly tvrze, patřily sice z části místním vladykům, ale ti měli pouze opevněním chráněná stavení svých dvorů. V Řečanech nejstarší stavení v tzv. „v koutě“ bylo rozestavěno na způsob podkovy kolem vladyckého dvora a kostela. Ze severu a východu přirozenou ochranu poskytovala labská ramena, tůně a močály, ze západní a jižní strany to byla opevnění a lesy. Podobně tomu bylo i v Labětíně.

Roku 1881 se dohodly obce Řečany a Labětín, že si postaví společnou školu. Nově vybudovaná škola začala poprvé sloužit svému účelu dne 1. dubna 1883.

  • Kostel svaté Maří Magdalény
  • Socha svatého Jana Nepomuckého
  • Stará Pila
  • Pomník padlým v 1. světové válce

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz