Rasošky

552 21, Rasošky, Tel.: +420 491 810 628, ou.rasosky@c-box.cz
Rasošky/Společnost - Rasošky




Blízko obce se nachází starý vojenský hřbitov s empírovými náhrobky z let 1820 - 1840.

V Rasoškách funguje dvoutřídní mateřská škola pro 35 dětí a klasická malotřídní základní škola, kterou v současnosti navštěvuje 26 dětí. O jejich stravování se starají pracovnice školní jídelny.

Pracuje zde místní jednotka sboru dobrovolných hasičů, svaz zahrádkářů, svaz chovatelů a TJ sokol, věnující se hlavně fotbalu.

Místním občanům slouží v budově Obecního úřadu knihovna a pobočka České pošty.


Počet částí:    2  (Rasošky, Dolní Ples t. Vodní Ples)
Katastrální výměra    550 ha
Nadmořská výška:    262 m n. m.
Počet obyvatel:    655
Průměrný věk:    38,07
Pošta:    ano
Zdravotnické zařízení:    ne
Policie:    ne
Škola:    ano
Vodovod:    ano
Plynofikace:    ano
Kanalizace (ČOV):    ano

Se jménem lesa "Rossošky" se shledáváme v církevních listinách již v roce 1546.

Samotná obec však počala vznikat v roce 1781 na místě, kde stával již zmíněný les Rossošky. Její počátek je spojen se stavbou pevnosti v Josefově, tehdy zvaném Ples. Tehdejší obyvatelé Plesu se museli vystěhovat a byla jim prodána půda ke stavbě nových domů v oblasti obce Rasošky s osadou Dolní Ples, dříve zvaný Wasserples.

 

Vesnice byla založena pro obyvatele střední části vesnice Ples, zaniklé v důsledku stavby pevnosti Ples (od 1793 Josefov). ke stavbě prvních domů zřejmě došlo v letech 1780-1781. Ve východním sousedství vznikl stejným způsoben Nový Ples. Ves byla založena kolem obdélné návsi. Pravděpodobně dodatečně vznikly ve střední a severní části dnešní obce dvě další jednostranně zastavěné ulice (Chalupy a Lumera). Při silnici k Vlkovu vznikla v 1. pol. 19. století hospoda. Obyvatelé byli přifařeni k Jasenné, hřbitov byl vymezen u kaple sv. Huberta na Starém Plese, nynější hřbitov severně od obce byl založen až na konci 19. století. Ves přijala název lesa, vykáceného při stavbě pevnosti. (Zdroj: Wikipedie)

  • Starý vojenský hřbitov pevnosti Josefov severně od obce, západně od silnice k Josefovu. Vznikl r. 1780 současně s pevností jako pohřebiště vojáků i civilních obyvatel města. Spoužil i pro pohřbívání zemřelých vojenských zajatců (Francouzi 1813, Italové 1849, Turci, Rusové 1914-1918).
  • Na hřbitově cenný soubor klasicistních a pseudoslohových náhrobníků a pomníků z 19. a 20. století. Nejstarší náhrobník z r. 1808 (Kateřina Rumpelmayerová). Hřbitov dvakrát rozšířen, naposledy za 1. světové války. Pomník ruských zajatců zemřelých za 1. světové války vznikl podle návrhu ruského sochaře Suškina. Starší část rozšíření hřbitova upravena v r. 2012 nákladem ruského státu, přitom zanikly původní rovy.

Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz