Radovesice

410 02, Radovesice, Tel.: +420 416 591 101, obec@radovesice.cz
Radovesice/Společnost - Radovesice




První písemná zmínka o obci pochází z roku 1175. (Zdroj: Wikipedie)

První zpráva o Radovesicích je z roku 1237 z listiny krále Václava I.

Zakladatelem obce byl Radoves, po něm se první osadníci počali nazývat Radovesici. Odtud tedy název obce. V držení osady se postupně střídali páni Zajícové z Valdeku, Zajícové z Házmburka, Lobkovicové, Šternberkové. Střídavě osada spadala pod panství Budyňské a Libochovické.
 
Obec se nachází v dolním Poohří na levém břehu řeky Ohře. Roku 1631 byla osada zcela vypálena a trvalo dlouho, než byly všechny bývalé usedlosti znovu vystaveny. Další velký požár v roce 1701 zničil 7 statků a některé chalupy.
 
Obyvatelé obce se zabývali převážně zemědělstvím. Je zajímavostí, že pěstování chmele v Radovesicích se datuje již od roku 1404.
 
Většího rozmachu se obec dočkala v 18. stolení, kdy byl přes řeku Ohře vybudován první most a postavena škola.
 
Posledním pánem a držitelem osady Radovesice byl kníže František Josef z Dietrichsteina. Za jeho vlády v roce 1848 byla zrušena robota, ale i poddanost pánům. Od tohoto roku se Radovesice staly obcí svobodnou a samostatnou.
 
Současné Radovesice jsou obcí se 455 obyvateli, kde se citlivě prolíná architektura původních zemědělských usedlostí, které lemují náves obce, s výstavbou moderních rodinných domků. Je zde mateřská škola,  Obec je plně plynofikována. Po celé obci je vybudován vodovod, kanalizace, telefonní síť a dosud nezprovozněná kabelová televize. Vzhledem k vybavenosti a výhodné poloze obce přibývá mladých obyvatel a obec se nevylidňuje.
 
Jez na řece Ohři a sama řeka se svým okolím je vhodné místo pro letní rekreaci. Dominantou celé této oblasti je vyvýšenina se zříceninou hradu Hazmburk, která nabízí vhodné možnosti vyžití pro milovníky pěší turistiky. Nelze také opomenout 2 km vzdálené Libochovice s barokním zámkem, rodištěm Jana Evangelisty Purkyně s překrásně udržovanou zámeckou zahradou a 5 km vzdálenou Budyni nad Ohří s gotickým vodním hradem a nově upraveným náměstím..

  • Zvonička
  • Rozcestník svatého Jana Nepomuckého, severovýchodně od vesnice



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz