Ptenín

334 52, Ptenín, Tel.: +420 377 912 757, ptenin@obecni-urad.net
Ptenín/Společnost - Ptenín




Ptenín

ptenin-2.jpg
Obec Ptenín se nachází v okrese Plzeň-jih v Plzeňském kraji. V obci se nachází zámek Ptenín, který je složen z budov starého a nového zámku. Kromě zámku jsou v obci pamětihodnosti Boží muka a socha svatého Judy Tadeáše. V obci se dále nachází biofarma Ptenínský mlýn. Tato rodinná farma je zaměřena na plemenný chov skotu Shorthorn a chov ovcí.
Mapa - Ptenín

334 52, Ptenín

Telefon: +420 377 912 757
E-mail: ptenin@obecni-urad.net
Web: http://www.ptenin.cz


Pokud se někdy dostanete na Ptenínsko, do zastrčeného koutu jižního Plzeňska, můžete si připomenout i pověst, podle níž se obce Ptenín a Újezdec nacházejí na území posvátného trojúhelníku, vytyčeného kostely v Bukové, Otěšicích a někdejším kostelem s. Wolfganga (Bolfánkem) v Chudenicích. Tomuto trojúhelníku se mají vyhýbat strašlivé živelné katastrofy a neštěstí. A až přijde konec světa, přežijí jenom lidé, kteří se skryjí právě sem.

Vznik vsi Ptenín se datuje pravděpodobně do období konce 12. a počátku 13. století. Již v roce 1228 je na místě dnešního zámku zmiňována dřevěná tvrz, která spolu se vsí ve 13. století náležela klášteru sv. Jiří v Praze. Zdejší obyvatelé se díky příznivým podmínkám věnovali především zemědělství, byli zde však i řemeslníci a také horníci, kteří za prací docházeli do uhelných dolů v okolí. Roku 1379 byla ves rozdělena mezi několik vladyků, podle dochovaných záznamů to byli Albert z Újezda, Vyšemír z Újezda, Olbram, Petr, Ješek, Serema a Budivoj.

  • Zámek Ptenín
  • Boží muka
  • Socha svatého Judy Tadeáše

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz