Přísečná

381 01, Přísečná, Tel.: +420 380 726 328, ou.prisecna@mybox.cz
Přísečná/Společnost - Přísečná




Obec Přísečná je typickou bývalou zemědělskou vesnicí, což je dokladováno řadou zemědělských usedlostí, jež dodnes lemují místní náves, jejíž součástí je i park založený na přelomu 19. a 20. století. Zemědělské usedlosti jsou doplněny obytnými domy postavenými jak zpočátku minulého století, tak i v současné době.

Přísečná patří mezi nejstarší sídelní lokality v okrese Český Krumlov. Osada zde existovala již před založením cisterciáckého kláštera ve Zlaté Koruně v roce 1263.

Kolem roku 1400 je ves Přísečná již uváděna jako součást majetku zlatokorunského kláštera, což dosvědčují dodnes zachovalé zbytky hospodářského dvora kláštera - čp. 1, jehož obytné místnosti jsou z 18. století zdobeny hospodářskými výjevy a později i rokokovými prvky. Po zrušení zlatokorunského kláštera v roce 1785 byla Přísečná přičleněna k panství Český Krumlov a samosprávnou obcí se stala až v roce 1848.

  • Venkovská usedlost U Filků na návsi
  • Sedm špicí - skupina rulových skal 1 km jihovýchodně od obce. Skály se vypínají nad levým břehem Vltavy v místě, kde řeka vytváří zaklesnutý meandr.

 


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz