Kino Lucerna Praha

Vodičkova, 110 00, Praha 1, Tel.: +420 736 431 503, kino@lucerna.cz
Praha 1/Film / Kino - Praha 1




Kino Lucerna Praha

kino-lucerna-praha-4.jpg
Kino Lucerna je jedním z nejstarších kin na území České republiky, bylo také prvním kinem u nás, které začalo uvádět zvukové filmy. V dnešní době je jeho program určen především pro náročnějšího diváka, nicméně dramaturgie se tu a tam nevyhýbá ani filmům pro širokou veřejnost. Často se tady konají české i světové premiéry filmů, kino uvádí i vítězné snímky z těch nejvýznamnějších filmových festivalů.
Mapa - Kino Lucerna Praha

Vodičkova, 110 00, Praha 1

Telefon: +420 736 431 503
E-mail: kino@lucerna.cz
Web: http://www.lucerna.cz/kino.php


Tematicky se kino věnuje hned několika filmovým festivalům. Jmenovat lze projekce v rámci festivalu Jeden svět nebo německého Das Filmfest a mnoha dalších. Typickým atributem kina je socha Davida Černého, která je umístěna v Pasáži Lucerna. Jedná se o sv. Václava sedícího na břiše koně zavěšeného vzhůru nohama ke stropu.

Kino je klenotem mezi filmovými stánky, jako jednomu z mála se mu podařilo přežít v nezměněné podobě do dnešních dnů. Vzniklo v roce 1909 v rámci výstavby Paláce Lucerna tehdejším kulturním mecenášem a stavitelem Václavem Havlem, který je dědečkem bývalého prezidenta Václava Havla.

V roce 2010 prošlo kino digitalizací, diváci se tak mohou v jeho historických interiérech těšit na špičkovou kvalitu filmů a špičkový zvuk, promítá se tady i ve formátu 3D. Kino Lucerna se snaží vycházet vstříc i zahraničním divákům tím, že se snaží o projekci česky dabovaných filmů s anglickými titulky.

Kino Lucerna najdete ve stejnojmenném domě na pražském Václavském náměstí. Stavba v secesním stylu byla první železobetonovou budovou v Praze a její Pasáž Lucerna byla největší v Praze. Stavitel propojil do Paláce Lucerna několik funkcí najednou a ve své podstatě tak jako první vydláždil cestu tzv. multifunkčním stavbám. V případě Paláce Lucerna se jednalo o luxusní byty v jeho horní části a kulturní prostory ve spodních podlažích. Oboje oddělovaly obchodní prostory umístěné do Pasáže.

Lucerna je výjimečná nejen svou historií, interiéry a v neposlední řadě dramaturgií, ale i tím, že hrála v několika filmech. Není mnoho kin, která by o sobě mohla prohlásit, že se v nich zahraniční filmy promítají i natáčejí. V kině se konají taky speciální akce, například koncerty nebo záznamy operních vystoupení.


Fotografie a videa

Podobná místa
Františka Křížka, 170 00, Praha 7
Arkalycká, 149 00, Praha 4
Vinohradská, 130 00, Praha 3
nám. Soukenné, 460 01, Liberec

Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz