Malá Skála

468 22, Malá Skála, Tel.: +420 483 392 045, starosta@mala-skala.cz
Malá Skála/Společnost - Malá Skála




Malá Skála

mala-skala-8.jpg
Malá Skála existuje v dnešní podobě teprve od roku 1953, kdy došlo ke sloučení deseti původních obcí Bobova, Křížků, Labe, Malé Skály, Mukařova, Sněhova, Vranového I a II, Záborčí a Želče v obec jedinou. Vlastní Malá Skála, ležící na pravém břehu Jizery při cestě ke Sněhovu, to bylo panství, zámek, pivovar a velkostatek, zatímco osada Vranové, rozprostírající se přes řeku, neměla nikdy ani kostel ani rychtu.
Mapa - Malá Skála

468 22, Malá Skála

Telefon: +420 483 392 045
E-mail: starosta@mala-skala.cz
Web: http://www.mala-skala.cz/


Až v roce 1857 se objevil nápis Malá Skála - Vranové jako jméno železniční stanice na trati Pardubice - Liberec. Ani název Malá Skála tu není od nepaměti. Pochází ze 17. století, kdy se panství zmocnil frýdlantský vévoda Albrecht z Vladštejna.

První zmínky o Malé Skále pocházejí z roku 1422, avšak její jižní část vznikla jako samostatná ves Vranové již koncem 14. století, kdy spolu s okolními osadami náležely k dominikánskému klášteru v Turnově. Podle ní se jmenuje také skalní hrad Vranov, často nazývaný též Skály nad Jizerou, který vyrostl na pískovcovém útesu nad pravým břehem řeky okolo roku 1425, tedy rok po zničení turnovského kláštera husity. Lesy, louky, pole i skály měli tehdy v držení Valdštejnové ze štěpanické větve a od roku 1538 Vartemberkové, kteří zde vládli až do roku 1615. To už ke dvoru náležel i pivovar. Krátce před bitvou na Bílé hoře se panství ujal rod Smiřických, ale pro sympatie ke stavovskému povstání byl jejich majetek po roce 1620 zkonfiskován a připadl frýdlantskému vévodovi a vojevůdci Albrechtovi z Valdštejna, který v roce 1628 udělil Malou Skálu v léno císařskému plukovníkovi Mikuláši Desfoursovi. Po smrti Albrechta z Valdštejna získal Mikuláš Desfours Malou Skálu, Semily a Hrubý Rohozec ve svobodné dědictví. Rod zde potom vládl dalších 175 let, během nichž byl na severní straně nádvoří vystavěn lovecký zámeček s věžičkou pro zvon a hodiny a okolo roku 1700 nový barokní zámek.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz