Chýně

Hlavní, 253 01, Chýně, Tel.: +420 311 670 595, ou@chyne.cz
Chýně/Společnost - Chýně




Obec Chýně leží za západním okrajem hlavního města Prahy mezi karlovarskou silnicí a dálnicí na Plzeň. Od konečné stanice metra B ze Zličína je to do Chýně jen deset minut autobusem a asi čtyři kilometry.

Pozornost si zaslouží restaurace U Hamouzů na výspě katastru - proti Hájeckému klášteru. Tato restaurace si zachovala svůj jedinečný kolorit a k její výzdobě je využita ojedinělá sbírka reklamních tabulí mnoha pivovarů. Další lákavou restaurací je "Pivovarský dvůr" s minipivovarem, ve kterém se vaří tři druhy kvasnicového piva, světlá 10°, polotmavá 12° a černá 14° - a nepravidelně také řádka dalších speciálů. Rovněž stojí za návštěvu Pivovarská krčma vedle Pivovarského dvora.

Chýně byla pravěkým sídlištěm. Z této doby pocházejí první nálezy pravěkých pecí na železo v České republice. První písemná zmínka o Chýni je z roku 1273 v privilegiu papeže Řehoře X, ve kterém potvrdil vlastnictví Chýně ve prospěch Strahovského kláštera. Díky tomu jsou o dění v obci v archivu Strahovského kláštera poměrně podrobné informace. Z těchto a dalších písemností čerpali autoři při sestavování historické monografie Chýně vydané tiskem v roce 1963.


Fotografie a videa


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz