NÁVŠTĚVA STARÉ DÁMY


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


„Příběh je tedy domyšlen do konce, nastane-li v něm obrat k nejhoršímu.“


Do hospodářsky upadajícího města Güllen se vrací miliardářka Klára Zachanassianová. Co mohou zadlužení občané udělat proto, aby jim slavná rodačka, kterou před léty z města vyhnali kvůli špatné pověsti, pomohla vrátit prosperitu a pozvednout životní úroveň? Nic víc a nic míň, než obětovat život Klářina vrstevníka a jejího milence Illa, který svou zradou zapříčinil její hanbu.

Geniální švýcarský dramatik, dnes uznávaný klasik moderního divadla, vstoupil touto hrou odvážně do přemýšlení evropské společnosti o tom, jak se vyrovnat s vinami a traumaty totalitní minulosti. Příběh společnosti, která iluzi prosperity obětuje základní hodnoty, na nichž byla ustanovena, a která navenek toto podvolení dokáže opentlit moralizováním a oslavou vlastní ztracené mravnosti, domyslel Dürrenmatt „do konce“. Hra překročila rámec doby svého vzniku a její obsah se aktuálně otevírá i v nových společenských konstelacích. Tak tomu bylo v 60. letech, kdy stará dáma poprvé navštívila Prahu v divadle ABC, Kláru hrála J. Adamová. Tak tomu bylo na konci 90. let, kdy na Vinohradech byla Klárou J. Jirásková.

Velkou a komplikovanou roli Kláry, ve které se lidská nízkost, sebelítost a pomstychtivost kombinují s oligarchickou všemocností a svůdností velkých peněz a velkých slibů, vytvoří na konci druhé dekády na Vinohradech Dagmar Veškrnová Havlová, jejím Illem bude Tomáš Töpfer. A Güllen dnes? Dürrenmatt napověděl před půl stoletím: „Tragédie předpokládá vinu, bídu, míru věcí, přehled, zodpovědnost. V tom šlendriánu našeho století už není viníků, ani těch, kdo jsou zodpovědní. Nikdo za nic nemůže a nikdo to nechtěl. Všechno se to řítí a někde to vázne. K nám se hodí už jen komedie.

Obsazení

Návštěvníci:

Claire Zachanassianová roz. Wäscherová, multimilionářka Dagmar Havlová Veškrnová

Její manželé VII - IX Denny Ratajský

Butler Petr Kostka

Koby, slepec Václav Svoboda

Loby, slepec Jiří Maryško

Toby externista

Roby externista

Navštívení:

Ill Tomáš Töpfer

Jeho žena Eva Režnarová

Jeho dcera Zuzana Vejvodová

Jeho syn Marek Holý

Starosta Aleš Procházka

Farář Jiří Šesták

Učitel Tomáš Pavelka

Lékař Oldřich Vlach

Policista Tomáš Dastlík

Malíř Jiří Plachý

Výpravčí Viktor Javořík

Reportérka Zuzana Tvarůžková / externista

Reportér Jakub Železný / externista

Občané Güllenu Mimický sbor Divadla na Vinohradech

Dětský pěvecký sbor


Fotografie a videa

Divadlo na Vinohradech

Divadlo-na-Vinohradech.JPG
Divadlo na Vinohradech je jednou z hlavních pražských činoherních scén. Budova byla postavena v letech 1905 až 1907 podle projektu Aloise Čenského. Program divadla čerpá ze stálého repertoáru, který sčítá kolem dvou desítek inscenací klasických i moderních autorů. V posledních letech hledá dramaturgie cestu mezi diváckým zájmem a uznáním divadelní kritiky. Na zdejších prknech vystupuje například Zlata Adamovská, Dagmar Havlová nebo Jiří Dvořák.
Mapa - Divadlo na Vinohradech

Náměstí Míru, 120 00, Praha 2

Telefon: +420 296 550 111
E-mail: pokladna@divadlonavinohradech.com
Web: http://www.divadlonavinohradech.com

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz