ZA DVEŘMI


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Jeden pražský dům, několik generací jedné rodiny. Rodina je za druhé světové války, za totality a stejně tak i dnes odsunutá do několika málo pokojů ve vlastním domě, který okupují cizí lidé.


V současnosti musí mladý pár, Anna a její muž, pronajímat dům turistům přes AirBnb, aby splatili hypotéku na rekonstrukci domu. Jejich manželství se vzhledem k napjatým okolnostem ocitá v bouřlivé fázi. A k tomu se v domě ubytuje Annin bývalý spolužák a přítel David, který se právě vrátil z Hongkongu...

O několik desetiletí dřív se Annin pradědeček Josef potýká s jinou okupací v domě: je rok 1939 a do domu se nastěhoval německý důstojník a Josef musí chránit své dcery. A historie má nepříjemnou tendenci se opakovat. Při osvobozování Prahy se do domu nastěhují ruští vojáci. Po komunistickém puči do domu zase stát nastěhuje nevítané nájemníky, kteří neplatí činži. Vnější politické vření se přelévá i do domu a jádra rodiny: Josefovy dcery Týna a Bětka se ocitají každá na jiném pólu politického spektra a vztah mezi nimi se vyostřuje.

Za dveřmi je cizí element, za dveřmi se dějí větší dějiny. Pro každou generaci téhle rodiny je dům závazek i výzva, v každé generaci jsou dům i rodina okupovány a v každé generaci musí Josef, Týna, Běta, Marie a Anna volit, jestli zůstat v domě za cenu útisku, nepohodlí, osobní nesvobody, anebo dům opustit a odpoutat se od tradic a rodinného dědictví. Je vhodná volba emigrovat, oprostit se od svých kořenů, nebo je má člověk kultivovat a narážet přitom na neustálé existenční problémy?

Hra se zamýšlí nad českou historií a tím, jak staré události, vztahy a vazby determinují životy současné generace.

V české premiéře uvedeme hru talentované mladé dramatičky na Studiové scéně v květnu 2019.

Obsazení

Anna Jana Kotrbatá

Josef Pavel Rímský

Slávek Ondřej Kraus

David Daniel Bambas

Týna Andrea Elsnerová

Bětka Tereza Terberová


Fotografie a videa

Divadlo na Vinohradech

Divadlo-na-Vinohradech.JPG
Divadlo na Vinohradech je jednou z hlavních pražských činoherních scén. Budova byla postavena v letech 1905 až 1907 podle projektu Aloise Čenského. Program divadla čerpá ze stálého repertoáru, který sčítá kolem dvou desítek inscenací klasických i moderních autorů. V posledních letech hledá dramaturgie cestu mezi diváckým zájmem a uznáním divadelní kritiky. Na zdejších prknech vystupuje například Zlata Adamovská, Dagmar Havlová nebo Jiří Dvořák.
Mapa - Divadlo na Vinohradech

Náměstí Míru, 120 00, Praha 2

Telefon: +420 296 550 111
E-mail: pokladna@divadlonavinohradech.com
Web: http://www.divadlonavinohradech.com

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz