100 LET REPUBLIKY - BEDŘICH SMETANA - MÁ VLAST


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


100 LET REPUBLIKY - BEDŘICH SMETANA - MÁ VLAST


Slavnostní galakoncert ke stému výročí založení republiky.

Oslavy stého výročí vzniku Československa si lze jen velmi těžko představit bez klenotu, který nám závidí celý svět, bez Smetanovy Mé vlasti. Dílo výstižně charakterizuje Daniel Barenboim, nejslavnější světový dirigent současnosti: "Má vlast je plná české historie, české krajiny i českých pocitů. To dílo nemá ve světě mírou svého zdravého vlastenectví obdoby."

5. listopadu 1882 měl cyklus symfonických básní Má vlast premiéru právě v prostorách Paláce Žofín. Premiéry se zúčastnil i již zcela neslyšící Bedřich Smetana. A 5. listopadu 2017, v den 135. výročí od prvního uvedení, hostil Palác Žofín opětovné uvedení Mé vlasti.

Dlouhotrvající potlesk ve stoje, nenechal nikoho na pochybách, že toto vlastenecké dílo má s Palácem Žofín, velmi silné pouto.

V roce 2018, kdy si připomínáme 100 let od vzniku Československa, najde Má vlast svůj domov opět na Slovanském ostrově v Praze. Vyšehrad, Vltava a další čtyři symfonické básně se majestátně rozezní ve velkém sálu Paláce Žofín v nejdůležitější den v rámci české státnosti, v den stého výročí vzniku Československa.


Fotografie a videa



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz