UCHO


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


O hře


Pro divadlo zpracovala Lenka Procházková

Příběh jevištní verze scénáře filmu Ucho, kterou zpracovala spisovatelova dcera spisovatelka Lenka Procházková, vychází z děje filmu samotného. Odehrává se v 60. letech minulého století ve vile, kterou režim zabavil původním majitelům, aby do jejího luxusu ubytoval své kádrové opory. Po prezidentské recepci, kde zazní nejasné náznaky chystaných mocenských změn, prožije manželský pár dvou ambiciozních parvenue povýšených stranou mezi elitu státu, strašlivou noc pravdy. Čím více relativní moci, tím více strachu. Čím více jde o to pravdu utajit před všudypřítomným estébáckým odposlouchávajícím „uchem“, tím více se vyjevuje pravda o manželském vztahu a charakterech náměstka ministra a jeho funkcionářské paničky a jejich lidské a odborné kompetenci, o legitimitě jejich svazku, legitimitě jejich společenského postavení i legitimitě celého profízlovaného režimu.

Film má také svůj příběh: byl natočen v roce 1968 a po dokončení okamžitě trezorován, uvedení se dočkal až v roce 1990. Smutný je příběh jednoho z nejbrilantnějších českých scenáristů a spisovatelů Jana Procházky, který se doslova stal obětí normalizace.

Samy dramatické kvality díla by byly dostatečným důvodem pro jeho znovuuvedení. Žel, zdá se, že víra části společnosti v pominulost doby, kdy lidské intimní osudy řídily záznamy „ucha“ a kdy manipulátoři odposlechů se snažili strachem ovládat osudy celé společnosti, byla naivní. Hra tak dnes varuje před ohrožením, které představuje restaurace v ní zobrazených společenských poměrů.

Premiéra 9. června 2017

Uvádíme na Studiové scéně

Ve hře předepisuje autor na scéně kouření a inscenace jeho umělecký záměr respektuje. V inscenaci zazní expresivní výrazy.

Představení hrajeme bez přestávky.

Délka představení: 90 minut


Fotografie a videa

Divadlo na Vinohradech

Divadlo-na-Vinohradech.JPG
Divadlo na Vinohradech je jednou z hlavních pražských činoherních scén. Budova byla postavena v letech 1905 až 1907 podle projektu Aloise Čenského. Program divadla čerpá ze stálého repertoáru, který sčítá kolem dvou desítek inscenací klasických i moderních autorů. V posledních letech hledá dramaturgie cestu mezi diváckým zájmem a uznáním divadelní kritiky. Na zdejších prknech vystupuje například Zlata Adamovská, Dagmar Havlová nebo Jiří Dvořák.
Mapa - Divadlo na Vinohradech

Náměstí Míru, 120 00, Praha 2

Telefon: +420 296 550 111
E-mail: pokladna@divadlonavinohradech.com
Web: http://www.divadlonavinohradech.com

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz