LEV V ZIMĚ


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Je rok 1183. Král Jindřich II. vládne obrovské říši rozkládající se na území dnešního Irska, Anglie a velké části Francie. Král stárne a musí jmenovat dědicem trůnu jednoho ze svých tří synů: Richarda, Bohumíra nebo Jana, kteří všichni stejně zoufale touží po koruně. O Vánocích roku 1183 sezve Jindřich na zámek Chinon všechny tři, k tomu svou zhrzenou a lstivou manželku Eleonoru, svou milenku Alici a francouzského krále Filipa, s nímž potřebuje uzavřít dohodu. Půda je připravena pro souboj kdo s koho. Každý aktér má svůj plán a je s to obětovat takřka cokoli, aby dosáhl svého. Jindřich chce jmenovat dědicem nejmladšího Jana, o němž si myslí, že ho nezradí. Královna Eleonora to ale nechce dovolit. A Eleonora je nebezpečný soupeř - obzvlášť když je zraněná. A k tomu má důvodů dost. Intriky se zaplétají. Uzavírají se spojenectví a nikdo neví, kdo je na čí straně. Vánoce, které by měly být oslavou lásky a klidu v rodinném kruhu, se stávají peklem na zemi. Pochroumané vztahy v rodině můžou ovlivnit celá království. A v téhle rodině má každý staré zranění, které se ozve, aby upozornilo na minulé křivdy.


Když byla tato hra Jamese Goldmana poprvé uvedena na Broadwayi v roce 1966, sklidila bouřlivý úspěch a záhy poté byl podle hry natočen slavný film s Katherine Hepburn a Peterem O’Toolem v hlavních rolích. Lev v zimě se vyznačuje konverzační brilancí, přitažlivými historickými reáliemi a neustálými zvraty. Změny v postavení jednotlivých figur vůči sobě připomenou partii šachu, jejímiž hybateli je ústřední pár, odcizení a znepřátelení manželé Jindřich a Eleonora. V inscenaci Jana Buriana je obsazení tohoto lva a lvice vskutku královské. Úspěšná hra z Broadwaye se přesouvá na jeviště Divadla na Vinohradech v říjnu 2017.

Premiéra: 21. října 2017

Délka představení: 135 minut


Fotografie a videa

Divadlo na Vinohradech

Divadlo-na-Vinohradech.JPG
Divadlo na Vinohradech je jednou z hlavních pražských činoherních scén. Budova byla postavena v letech 1905 až 1907 podle projektu Aloise Čenského. Program divadla čerpá ze stálého repertoáru, který sčítá kolem dvou desítek inscenací klasických i moderních autorů. V posledních letech hledá dramaturgie cestu mezi diváckým zájmem a uznáním divadelní kritiky. Na zdejších prknech vystupuje například Zlata Adamovská, Dagmar Havlová nebo Jiří Dvořák.
Mapa - Divadlo na Vinohradech

Náměstí Míru, 120 00, Praha 2

Telefon: +420 296 550 111
E-mail: pokladna@divadlonavinohradech.com
Web: http://www.divadlonavinohradech.com

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz