JEJÍ PASTORKYŇA


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Příběh vdovy Petrony Buryjové, přezdívané Kostelnička, a její nevlastní dcery Jenůfy, má téměř dokumentární kriminální zápletku. Vraždou nechtěného nemanželského dítěte vrcholí Kostelniččina snaha změnit neúprosnou skutečnost podle svých představ. Vrcholné dílo českého realismu přináší dodnes živé zpracování obrazů ze života moravské vesnice konce 19. století. Hra navíc zaujme strhující dramatickou výstavbou, ukazující věčný lidský konflikt mezi společenským pořádkem a lidskou vášní, dotýká se hlubinných obrazů lidské zkušenosti s pomíjivostí a cyklickou obnovou života a dosahuje mravních rozměrů antické tragédie.


V kánonu českého dramatického repertoáru, který se DnV snaží soustavně oživovat, patří dílo tehdy 28-leté prozaičky k desítce nejlepších a stále uváděných dramat. Lokální příběh z moravského Slovácka získal světovou proslulost díky opernímu pracování Leoše Janáčka. Z konkrétního časového a místního omezení, do nějž je děj hry situován, jej k univerzální a všelidské výpovědi otevírá archetypální zakořenění příběhu spalující, společenská tabu překračující lásky, milenecké i rodičovské zrady, nenávisti nevlastních bratří, zrození nového života a jeho sobeckého zničení, zpupné snahy čelit údělu přehlížením lidských potřeb a citů a konečně bolestného osvojení si řádu, které si vynutí objevení zatajovaného zločinu na tom nejslabším z lidí, na nemluvněti.

Kostelnička Petrona Buryjová patří k vůbec nejtěžším dramatickým partům. V naší inscenaci se jí ujala Dagmar Havlová Veškrnová, která v DnV excelovala jako Eva ve slavné Kaločově inscenaci další významné hry G. Preissové Gazdina roba. Roli „její pastorkyně“ Jenůfy hraje mladičká talentovaná Tereza Terberová. Inscenaci nastudoval režisér Martin Františák ve výpravě Marka Cpina.

Premiéra 16. září 2016

Délka představení: 150 minut


Fotografie a videa

Divadlo na Vinohradech

Divadlo-na-Vinohradech.JPG
Divadlo na Vinohradech je jednou z hlavních pražských činoherních scén. Budova byla postavena v letech 1905 až 1907 podle projektu Aloise Čenského. Program divadla čerpá ze stálého repertoáru, který sčítá kolem dvou desítek inscenací klasických i moderních autorů. V posledních letech hledá dramaturgie cestu mezi diváckým zájmem a uznáním divadelní kritiky. Na zdejších prknech vystupuje například Zlata Adamovská, Dagmar Havlová nebo Jiří Dvořák.
Mapa - Divadlo na Vinohradech

Náměstí Míru, 120 00, Praha 2

Telefon: +420 296 550 111
E-mail: pokladna@divadlonavinohradech.com
Web: http://www.divadlonavinohradech.com

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz