ČARODĚJKY ZE SALEMU


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


ČARODĚJKY ZE SALEMU


Slavná hra klasika moderního amerického dramatu byla v Divadle na Vinohradech poprvé uvedena v roce 1961 jako poměrně čerstvá novinka. Hra pojednává o skutečných historických událostech, k nimž došlo na konci 17. století v americkém Salemu osídleném puritány, hledajícími ve své náročné víře zdroj síly proti obtížným životním podmínkám. Salemský případ honu na domnělé čarodějnice je ojedinělým projevem inkvizičního procesu v Americe na úsvitu její demokracie. Příběh zfanatizovaných dívek, kterým bylo dogmatiky dopřáno sluchu, a svými udáními o domnělých stycích s ďáblem pak držely v šachu celou obec, byl mnohokrát zpracován. Millerova hra respektuje historické okolnosti, je však výrazným apokryfem směřujícím k úvahám o nebezpečí, které představuje zneužití demokratických institucí populisty a fanatiky. Napsána byla v první polovině 50. let, v letech politických procesů v obou částech světa, rozděleného železnou oponou. Miller sám byl vyšetřován neblaze proslulým Výborem pro neamerickou činnost.

Ačkoli se i okolnosti vzniku hry staly součástí zdánlivě překonané minulosti, hra se v poslední době stále častěji vrací na evropská jeviště. Emocionálně silné příběhy jejích hrdinů, jejichž soukromé životy se rozpadají pod dogmaticky stupňovaným tlakem společenství, a kteří prohrávají svá mravní dilemata ve snaze zachránit život svých blízkých, i dnes vzruší každého citlivějšího diváka. Pojmu „hon na čarodějnice“ rozumíme dnes asi lépe než naši předkové, veškeré historické vědomí nás však před nebezpečím fanatismu, rozdělujícího lidskou pospolitost na „naše“ a „cizí“, nedokáže ubránit. V časech, kdy pociťujeme ohrožení našeho způsobu života a uspořádání společnosti, je proto namístě znovu prožít příběh hrdinů Millerovy hry.

„Z dobrých, ba vznešených úmyslů vytvořili salemští společenský řád, směs státní a náboženské moci, jejímž úkolem bylo udržovat obec pohromadě a bránit nesvornosti, která by je vystavila zkáze od hmotných či ideologických nepřátel. Došlo ale k tomu, že řád utlačoval lidi tíživěji, než vyžadovala domnělá nebezpečí. Honem na čarodějnice se pak zvráceně projevila panika, které propadly všechny vrstvy, jakmile se vážky vychýlily k větší osobní svobodě. Salemská tragédie vznikla z tohoto paradoxu, pod jehož vládou stále žijeme a který nedokážeme vyřešit.“ Tolik Arthur Miller v roce 1953. A my dnes?

Premiéra 20. 12. 2017

Představení není vhodné pro děti do 12 let.

Délka představení: 160 minut


Fotografie a videa

Divadlo na Vinohradech

Divadlo-na-Vinohradech.JPG
Divadlo na Vinohradech je jednou z hlavních pražských činoherních scén. Budova byla postavena v letech 1905 až 1907 podle projektu Aloise Čenského. Program divadla čerpá ze stálého repertoáru, který sčítá kolem dvou desítek inscenací klasických i moderních autorů. V posledních letech hledá dramaturgie cestu mezi diváckým zájmem a uznáním divadelní kritiky. Na zdejších prknech vystupuje například Zlata Adamovská, Dagmar Havlová nebo Jiří Dvořák.
Mapa - Divadlo na Vinohradech

Náměstí Míru, 120 00, Praha 2

Telefon: +420 296 550 111
E-mail: pokladna@divadlonavinohradech.com
Web: http://www.divadlonavinohradech.com

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz