KASAI DANCING COMPANY a BOHEMIA BALET


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Bohemia Balet je taneční soubor Taneční konzervatoře hlavního města Prahy, v němž vystupují absolventi a studenti školy. Ke spolupráci se souborem jsou zváni mladí i renomovaní domácí a zahraniční choreografové. Za dobu své existence se soubor vyvinul v ambiciózní soubor mladých tanečníků, mnohdy laureátů mezinárodních soutěží. Představení Bohemia Baletu se vyznačují nejen technickou vyspělostí, ale přinášejí na scénu i radost a entuziasmus mladých tanečních interpretů. Dramaturgie je vytvářena s ohledem na složení souboru, umožňuje rozvoj uměleckých schopností studentů - budoucích tanečních profesionálů a zároveň obohacuje repertoárovou nabídku na české taneční scéně. Za dobu existence získal soubor několik ocenění a vytvořil mimořádné projekty i v profesionálním kontextu, vystupuje na domácích i zahraničních scénách, je zván na festivaly a taneční přehlídky /Německo, Francie, Slovensko, Polsko, USA, Japonsko, Kolumbie, Portugalsko, Kambodža/ . Záběr repertoáru je velmi široký, zahrnuje jak ukázky klasického baletního odkazu / slavná pas de deux z baletu Korzár, Don Quichotte, Labutí jezero, Šípková Růženka/ tak současné choreografické kompozice i lidové tance z Čech, Moravy, Slovenska.


Mezi úspěšné představení patří např. Ravelovo Bolero, vytvořené pro studenty školy v roce 2003 uměleckým šéfem baletu ND v Praze Petrem Zuskou a označené odbornými kritiky za nejlepší inscenaci roku, dále inscenace Poloveckých tanců A. Borovina / Fokin, Slavický/, Čajkovského Louskáček / Slavický/, Šťastná sedma na hudbu Miloše Vacka / Stránský, Rychetský|/ nebo Povídání s Fridou, balet podle životopisného filmu o mexické malířce Fridě Cahlo, který vytvořil Jan Kodet. V lednu 2005 se konala na scéně Stavovského divadla ve spolupráci s Národním divadlem v Praze premiéra Čajkovského baletu Šípková Růženka v choreografii Jaroslava Slavického, který se setkal s velkým úspěchem u malých i velkých diváků a byl zaznamenán Českou televizí. Výkon Bohemia baletu v Šípkové Růžence byl oceněn v rámci Soutěžní přehlídky tanečního umění ČR v roce 2005 cenou „Za mimořádný kolektivní výkon“ . Soubor uvedl v české premiéře slavné Trojské hry významného evropského choreografa Roberta Northa a také Indigo Rose světoznámého choreografa Jiřího Kyliána společně s Večerními písněmi, které uvádí jako jediný soubor v ČR. V sezoně 08/ 09 byl repertoár souboru rozšířen o balet Bohuslava Martinů Kuchyňská revue, Podivuhodný let a operu Slzy nože v režii Jiřího Srnce, Janáčkovu Sinfoniettu a Zeljenkovu Musicu Slovacu v choreografii Pavla Šmoka. Unikátní je nastudování světoznámé Svity v bílém francouzského choreografa Serge Lifara,uvedené souborem v české premiéře a oceněné v Soutěžní přehlídce tanečního umění ČR v roce 2008 Čestným uznáním za dramaturgický přínos.

V současnosti pokračuje Bohemia Balet v úspěšné spolupráci s Jiřím Kyliánem, někdejším absolventem školy. V červnu 2009 byly uvedeny v české premiéře Písně potulného tovaryše Gustava Mahlera. V prosinci 2009 uvede soubor ve spolupráci s Kasai dancing Company a Bungeiza Theatre z japonské Toyamy balet Děvčátko se sirkami na motivy pohádek H.Ch. Andersena. Na základě finanční podpory MHMP svou činnost Bohemia Balet v sezoně 2009/10 částečně zprofesionalizoval a připravuje v této souvislosti spolupráci s mladými českými choreografy a rozšíření umělecké činnosti. Připravován je také projekt s Dánským královským baletem pro uvedení baletu A.Bournonvilla Konservatoriet v české premiéře v roce 2010.

Úspěch členů Bohemia Baletu – souboru Taneční konzervatoře hl.m.Prahy na 1. Mezinárodní soutěži v klasickém, neoklasickém a moderním tanci v Olomouci.

Na 1.Mezinárodní soutěži v klasickém, neoklasickém a moderním tanci Grand Prix Award, konané v rámci Mezinárodního baletního festivalu ve dnech 23.-25.10 09 v Moravském divadle v Olomouci, získali 1.cenu – Grand Prix - členové Bohemia Baletu Lucie Rákosníková a Michal Krčmář. Odbornou porotu vedenou Vlastimilem Harapesem i publikum přesvědčili o svých kvalitách v pas de deux z baletu Le Corsaire a duetu z Písní potulného tovaryše G.Mahlera v choreografii Jiřího Kyliána.


Fotografie a videa



Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz