Faustovo prokletí


Je nám to líto...

Omlouváme se, bohužel pro tuto akci
momentálně nenamáme žádné volné termíny.

Zobrazit jiné akce


Hector Berlioz, jedna z klíčových osobností formující se romantické programní hudby 19. století, uvedl netradičním podtitulem své faustovské fresky, „dramatická legenda“, své současníky, ale i následující generace do rozpaků, zda jde o tradiční operu, novodobé scénické oratorium či koncertní kantátu. Sám váhal, kam své dílo zařadit, a přestože nakonec dostalo formu, která je nejblíže opeře, po dlouhá desetiletí bylo a stále je prováděno především koncertně.


Berlioz byl jako průkopník moderního hudebního dramatu a programní hudby fascinován velkými díly světové literatury, zejména Shakespearovými hrami a Goethovým Faustem. Jako své opus 1 dokonce označil svou kantátu s názvem Osm scén z Fausta, kterou zkomponoval jako šestadvacetiletý v roce 1829. Tu sice později zavrhl, k Faustovi se nicméně o mnoho let později přece jen znovu vrátil, aby v roce 1845 vytvořil právě svou zmíněnou „dramatickou legendu“, pyšnící se kromě rafinovaného protikladu mezi objektivitou velkého světa a subjektivitou Faustova srdce a duše také mimo jiné jímavou, typicky francouzskou hudební lyrikou. V historii Národního divadla toto pozoruhodné Berliozovo dílo až dosud nikdy nezaznělo.

Dirigent: Jaroslav Kyzlink
Sbormistr: Pavel Vaněk, Adolf Melichar

Sbor Národního divadla
Sbor Státní opery
Orchestr Národního divadla
Kühnův dětský sbor (sbormistr: Jiří Chvála)

Faust


  • Pavel Černoch

Marketa


  • Stanislava Jirků


Národní divadlo

Narodni-divadlo-12.jpg
Novorenesanční budova Národního divadla je jednou z dominant Prahy a symbolem české národní identity. Zlatá kaplička, jak se divadlu také říká, byla poprvé otevřena díky celostátní sbírce v roce 1881, po požáru poté roku 1883. Od té doby zde mělo premiéru nespočet slavných inscenací. S divadlem je spjata celá řada významných osobností ze všech možných uměleckých oblastí – ať už se jedná o architekta Josefa Zítka, autora opony Vojtěcha Hynaise, malíře Mikoláše Aleše či dramatiky J. K. Tyla a Karla Čapka nebo herce Hugo Haase, Danu Medřickou či Rudolfa Hrušínského.
Mapa - Národní divadlo

Národní, 110 00, Praha 1

Telefon: +420 731 188 259
E-mail: Podpora@kultura.cz
Web: http://www.narodni-divadlo.cz

Více o místě konání


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz