Dana Burešová

Datum narození: 2.1.1967 / Místo narození: Most, Československo (dnešní Česká republika)

Dana Burešová vystudovala zpěv na Pražské konzervatoři. Byla žačkou profesorky Brigity Šulcové. Během svých studií se zúčastnila několika hudebních kurzů u profesora Pavla Lisiciana ve Výmaru v Německu. V pátém ročníku konzervatoře se stala sólistkou divadla v Českých Budějovicích, kde její první rolí byla Zerlina v Mozartově Donu Giovannim. V témže divadle zpívala Adélu v Straussově Netopýrovi a dále Kuchtíka v Dvořákově Rusalce a Esmeraldu ve Smetanově Prodané nevěstě.

Dana Burešová vystudovala zpěv na Pražské konzervatoři.  Byla žačkou profesorky Brigity Šulcové. Během svých studií se zúčastnila několika hudebních kurzů u profesora Pavla Lisiciana ve Výmaru v Německu. V pátém ročníku konzervatoře se stala sólistkou divadla v Českých Budějovicích, kde její první rolí byla Zerlina v Mozartově Donu Giovannim. V témže divadle zpívala Adélu v Straussově Netopýrovi a dále Kuchtíka v Dvořákově Rusalce a Esmeraldu ve Smetanově Prodané nevěstě.

Poté, co vyhrála konkurz na roli Mařenky v Prodané nevěstě pro inscenaci Národního divadla v Praze, jí zde bylo nabídnuto angažmá. Od sezóny 1992/1993 tak na jevišti Národního divadla vytvořila hlavní role ve významných operních dílech českého i světového repertoáru. Kromě Mařenky to v operách Bedřicha Smetany byla Jitka (Dalibor), Vendulka (Hubička), Hedvika (Čertova stěna), Ludiše (Braniboři v Čechách), v operách Antonína Dvořáka zpívala Rusalku (Rusalka) a Julii (Jakobín), v dílech Leoše Janáčka Jenůfu (Její pastorkyňa) a Lišáka (Liška Bystrouška). Mezi její význačné role patří i Taťána (Čajkovskij – Evžen Oněgin), Kněžna (Mozart – Figarova svatba), Micaela (Bizet – Carmen) nebo Alžběta (Wagner – Tannhäuser). Na operních scénách vytvořila role Die Tochter v Hindemithově Cardillacovi a Armidu ve stejnojmenné Dvořákově opeře. Mezi její nejnovější role patří Anežka ve Dvou vdovách (Smetana) a Elisabetta di Valois (Verdi - Don Carlo).

Se souborem opery Národního divadla Praha Dana Burešová několikrát absolvovala turné po Japonsku (Rusalka, Kouzelná flétna, Figarova svatba), v Japonsku hostovala rovněž v roli Alžběty ve Wagnerově Tannhäuserovi a jako Mařenka v Humperdinckově opeře Perníková chaloupka. Hlavní roli ve Smetanově Prodané nevěstě ztvárnila v inscenaci opery v Baltimore. Na Sardinii zpívala Jitku ve Smetanově Daliborovi, v Las Palmas Dvořákovu Rusalku. V roce 2011 roli Mařenky
z Prodané nevěsty zpívala také koncertně v Londýně, a to s BBC Symphony Orchestra pod taktovkou Jiřího Bělohlávka. V roce 2012 s tímtéž orchestrem a dirigentem vystoupila v Londýně v koncertním provedení Dvořákova Jakobína.

Kromě operní činnosti Dana Burešová úspěšně rozvíjí svou činnost koncertní a uplatňuje se na nahrávkách operních děl i písní.  Mimo jiné jako členka souboru Musica antiqua Praha koncertovala v Německu, Dánsku, Francii, Rakousku a dalších evropských zemích a z její spolupráce s tímto souborem vzešla dvě CD s barokní a českou lidovou hudbou. S Pražským komorním orchestrem nazpívala Smetanovy Večerní písně. Pro vydavatelství Supraphon nahrála CD s písněmi Vítězslavy Kaprálové. Na Pražském jaru vystoupila pod taktovkou Vladimira Ashkenazyho v roli pro soprán v Zemlinského Lyrické symfonii. Jako Fekluša v Její pastorkyni a 2. žínka v Rusalce účinkuje v nahrávkách těchto oper dirigovaných sirem Charlesem Mackerrasem. K dalším renomovaným dirigentům, s nimi Dana Burešová spolupracovala, patří např. Jiří Bělohlávek, Oliver Dohnányi, Jiří Kout, John Fiore a další.

V roce 2008 Dana Burešová získala Cenu Thálie za mimořádný ženský jevištní výkon v roli Alžběty ve Wagnerově opeře Tannhäuser.

  • 2008 - Cena Thálie za mimořádný ženský jevištní výkon v roli Alžběty ve Wagnerově opeře Tannhäuser.

CD:                       

  • Vítězslava Kaprálová: Songs
  • Josef Suk: Deset zpěvů, Bohuslav Martinů: Otvírání studánek
  • Miloš Bok: Chrámové skladby
  • Antonín Dvořák: Rusalka (role: 1. žínka)

Demo nahrávky:                        

  • Antonín Dvořák: Rusalka (role: Rusalka, árie Měsíčku na nebi hlubokém)
  • Bedřich Smetana: Prodaná nevěsta (role: Mařenka, duet Tak tedy přece se to státi má, Jeník: Tomáš Juhás)
  • Bedřich Smetana: Prodaná nevěsta (role: Mařenka, árie Oh, jaký žal!)
  • Georges Bizet: Carmen (role: Micaela, árie Je dis que rien ne m'épouvante)

Její pastorkyňa
Vyprodáno
Její pastorkyňa
Vyprodáno
Její pastorkyňa
Vyprodáno
Dvě vdovy
Vyprodáno
Dvě vdovy
Vyprodáno
Pád Arkuna
Vyprodáno
Pád Arkuna
Vyprodáno


Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz