Karel Svoboda (režisér)

Datum narození: 27.2.1912 / Místo narození: Vídeň, Rakousko - Uhersko (dnešní rakousko)

Herec a především divadelní režisér Karel Svoboda herecky zpestřil 20 filmů, ve kterých se objevoval v drobných a vedlejších rolích. Poprvé si před kamerou zahrál ve filmu Průlom z roku 1946, naposledy v Případu pro začínajícího kata v roce 1969, ale ještě se pak mihnul v záběru ve Slastech otce vlasti (1969). Po odeznění „nové vlny“ filmařů 60. let se až se až do své smrti roku 1982 věnoval výhradně divadlu. Vzdělání získal na pražské konzervatoři, kde k jeho spolužákům patřil třeba Svatopluk Beneš. Karel Svoboda začínal po válce u Voskovce a Wericha, ale nejdéle, přes 30 let, působil v Městských divadlech pražských, kde zrežíroval nespočet činoherních inscenací.

Své pražské působení zahájil výhradně jako herec v Divadle Voskovce a Wericha (1946-1948), další dva roky strávil v Divadle státního filmu (1948-1950, dnešní Karlínské divadlo), kde se znovu vrátil k režijní práci. Trvalé působiště našel pak jako režisér v Městských divadlech pražských, kde působil až do své smrti (1950-1982).

Městská divadla pražská představovala v té době osobitou divadelní scénu, kam se dlouhá léta nepodařilo prosadit komunistický vliv, jak v personálním obsazení, tak v repertoárové náplni. Lze to doložit například jevištní podobou slavného amerického filmu Čekej do tmy, kterou v roce 1971 realizoval právě Karel Svoboda.

Herecká filmografie Karla Svobody zahrnuje přibližně dvacet titulů ještě z doby, než se naplno začal věnovat divadelní režii. Jeho filmovým debutem byla postava tajemníka císařského místodržitele v historickém dramatu PRŮLOM (1946), v dalších menších úlohách se pak mihnul do konce 40. let v několika dalších filmech, z těch známějších připomeňme historickou veselohru ALENA (1947) nebo ČAPKOVY POVÍDKY (1947).

Po roce 1948 se nevyhnul účasti v několika politicky angažovaných filmech, z režisérů jej nejčastěji oslovoval Karel Steklý. Pod jeho vedením si zahrál například menší roli důstojníka ve filmu POSLUŠNĚ HLÁSÍM (1957). V šedesátých letech se objevil i v projektech nové vlny – role vedoucího krejčovny ve filmu NIKDO SE NEBUDE SMÁT (1965) nebo postava úředníka v PŘÍPADU PRO ZAČÍNAJÍCÍHO KATA (1969). Shodou okolností se naposledy ve filmu mihnul naposledy znovu v režii Karla Steklého (SLASTI OTCE VLASTI, 1969).

Karel Svoboda byl ženatý s herečkou Emou Skálovou (*1915), jejich manželství se ale rozpadlo krátce po válce. .

(zdroj - CSFD.cz, autor - Pavel "argenson" Vlach)




Hlavní partneři projektu Kultura.cz
Mediální partneři projektu Kultura.cz
Ostatní partneři projektu Kultura.cz